Hava Durumu

BOSİAD ‘çevreyi dağıttı’

Yazının Giriş Tarihi: 06.06.2015 08:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.06.2015 08:16
Cevreyi dağıttı derken yanlış anlaşılmasın kastım çevre ödülleridir.  Yazıyı okutan başlığıdır anlayışı malum…
Umarım sürçilisan etmemişimdir.
Evet, Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (BOSİAD) düzenlediği “Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması”yla Türkiye genelinde bir ilke imza attı.
Vali Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BTSO Başkanı İbrahim Burkay törenin ağır konuklarıydı.
BOSİAD’ın ‘Çevreci üretim, temiz gelecek’ sloganıyla düzenlediği ‘Çev-reye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması’na bölgede üretim yapan 31 tesis katıldı. 3 kategoride düzenlenen yarışmada Çevreye Kirletici Etkisi Yüksek Olan Tesisler kategorisinde Rudolf Duraner, Çevreye Kirletici Etkisi Olan Tesisler kategorisinde İpeker Tekstil, İzin-Lisan Muafiyeti Olan Tesisler kategorisinde ise Beyçelik Gestamp firmalarına birincilik ödülü verildi.
Dip not;
Ödül, firmaların çevreye kirletici etkisi yüksek olmasına rağmen bu etkiyi minimize ettikleri için ya da hiç kirletmedikleri için verilmiş durumda.

Farkındalık yaratmak

BOSİAD Başkanı İlker Oral’ın sözleri oldukça anlamlı:
 “Sanayi kenti kimliğinin yanında doğal güzellikleriyle de ülkemizin gözbebeği olan Bursamızın bu güzelliklerini kaybetmemesi, gelecek nesillere daha temiz daha yeşil bir Bursa bırakmak, öncelikle biz sanayicilerin görevi olduğuna inanıyorum. Bizler BOSİAD yönetimi olarak konu ile ilgili farkındalık oluşturmak ve örnek olmak adına Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesi olan Bursa OSB’de bir yarışma düzenledik”
Eminim ki bu yarışma bir milat olur ve hem Bursa genelinde belki Ticaret ve Sanayi Odası çatısı altında hem de Türkiye genelinde yaygınlaşır.

Vali’den şok uyarı

Bu arada törende konuşan Vali Karaloğlu ise yarışmayı örnek olarak nitele-yerek kirletici sanayiciler için nasıl bir uyarı yaptı:
“Artık Bursa’da üreten, iş yapan her kim varsa çevreyi kirletmeden üretmek zorundadır. Zorunlu olarak kirlettiği, oluşturduğu atığı varsa, onu da bertaraf etmek durumundadır”
Ayrıca 2014 yılında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından sanayicileri 10 milyon liralık ceza kesildiğini belirten vali şunları söylüyor:
“Tabii ki bunu arzu etmiyoruz. Bizim hedefimiz çevrenin kirlenmemesi. Asıl olan kirletmemek, çünkü kirlettiğinizi tekrar geri almak çok zor. Onun için sanayicinin çevre konusunda duyarlı olması, içerisinde sanayicilerin bulunduğu bir işadamları derneğinin çevre konusunda ödül veriyor olmasını çok önemsiyorum. Fakat bu yarışmanın gelecek yıldan sonra Bursa’daki tüm sanayi bölgelerini kapsayacak biçimde genel bir çevre ödülüne dönüştürmek lazım”
BTSO Başkanı Burkay’ın çevrenin sadece ekonomi için değil, sosyal ve kültürel hayat için de büyük önem taşıdığını belirtmesi oldukça anlamlıydı.
Ama umarım tüm bunlar lafta kalmaz ve en kısa sürede Nilüfer Çayı’nda eskiden olduğu gibi balıklar cirit atmaya başlar.


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.