Hava Durumu

Dondurulmuşta 1 milyar dolarlık kayıp

Yazının Giriş Tarihi: 06.12.2015 09:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.12.2015 09:03
Rusya’nın Avrupa Birliği’ne gerek yaş meyve sebzede gerekse dondurulmuş gıdada ambargo koymasından sonra Türkiye’nin önüne çıkan tarihi fırsat, iki ülke arasında yaşanan uçak gerginliği yüzünden kaçtı. 
Rusya’nın kapıları kapatmasının ardından Rusya da parası kalan Bursalı yaş meyve sebze üreticisi var mı diye sordum soruşturdum.
Öğrendiğim kadarıyla Rusya’ya yapılan 1,1 milyar doları aşkın yaş meyve sebze ihracatı içinde Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birlikleri kanalıyla yapılan yaş meyve sebze ihracatı fazla değil. Belki yüzde 10’a yakın.
Ama bir şey daha öğrendim ki; dondurulmuş gıdada da tarihi fırsat kaçmış.
Avrupa’dan Türkiye’ye dönen Rus alıcılar, bizim dondurulmuş ürün ihracatçılarımızın şartlarını bile kabul etmişler. Yani ihracatçımız Avrupa’ya hangi koşularda mal satıyorsa Ruslar da aynı koşullarda alacakmış.
Ama olmadı, tarihi fırsat şimdilik kaçtı.
Bu alandan elde edilebilecek muhtemel rakam da en az 1 milyar dolar.
Tüm bunlar şu anda buzdolabında. 
Buzların ne zaman erimeye başlayacağı merak konusu.

Belçika’nın gözü üstümüzde

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nı (BTSO) ziyaret eden Belçika İstanbul Başkonsolosu Henri Vantieghem, “BTSO’nun tahkim ve arabuluculuk çalışmalarına katkı sağlamaya hazırız”  diyor.
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur da AB’nin kalbi niteliğindeki Belçika ile Bursa arasındaki ticari ilişkilerin güçlenmesini hedeflediklerini vurguluyor.
Belçika gibi ülkeye 167 milyon dolarlık ihracat, 247 milyon dolarlık ithalat yapıyor olmamız bence çok saçma.
 İş hacminin mutlaka artırılması gerekiyor. 

2. Bursa Yenileşim Ödülü Işıklar’ın oldu

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği ile Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle bu yıl 6’ncısı düzenlenen Bursa Yenilikçilik ve Yaratıcılık Sempozyumu ve 2. Bursa Yenileşim Ödülü Töreni Crowne Plaza Otel’de yapıldı. 
Sempozyumun sonunda gerçekleştirilen törenle Işıklar Askeri Lisesi, 2. Bursa Yenileşim Büyük Ödülü’nü almaya hak kazandı.Tebrikler.

Yükselen yıldız İstanbul yolu 

İstanbul yolunda büyük bir değişim ve dönüşüm söz konusu.
 Bir yandan Büyükşehir Belediyesinin kentsel dönüşüm çalışması, öbür yandan Bursa’nın dev firmaları, İstanbul yolunda büyük bir değişimin ve dönüşümün fitiline ateşlemiş durumda.
Başta Sönmez Holding olmak üzere, Umut İnşaat, Bursa Beton gibi devlerin yatırımları, diğer yandan Alp İş şirketinin konut projesi bölgeye olan ilgiyi tetikledi
Bu dev yatırımları bölgeye çeken etkenlerin başında ise kuşku yok ki T2 tramvay hattının bölgeye uzanacak olması ve otoban ve yüksek hızlı trenin de bölgeden geçecek olması geliyor
Bölge, Bursa’nın yeni yüzü olmaya aday. 
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.