Hava Durumu

Otomotivin umudu ‘panzer’

Yazının Giriş Tarihi: 06.02.2016 09:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.02.2016 09:10
Ülke olarak otomotiv ihracatımız 2015’i diğer sektörlerin aksine rekorlarla geride bıraktı.
Sektör adına bu son derece anlamlıydı.
Fakat ne hikmetse 2016 yılının ilk ayında toplam dış satım yüzde 14,4’le tepe takla oldu. Otomotivdeki kayıp ise yüzde 12 civarında.
Yalnız tabiri caizse bizi daha beterinden Almanlar (Panzerler) korudu. Çünkü Almanya’ya yönelik sektörün ihracatında uzun aradan sonra yüzde 12’yle çift haneli bir artış sağlandı.
Bu da sektörü umutlandıran en büyük etkenlerden birisi olarak görülüyor.
Sektör, ülke ihracatında yüzde 16,5 oranında pay alıyor. Yıllardan beri de liderliği kimseye kaptırmıyor. Bu denli önemli…
Zaten Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu da ihracatta kayıplar yaşanmasına rağmen, Almanya’ya uzun bir dönemin ardından yüzde 12’lik artışın yanında Hollanda’ya sağlanan yüzde 54’lük yükselmenin sektörün moralini düzelttiğini söylüyor.
Sabuncu’nun verdiği bilgiye göre, ocakta en fazla ihracat yapılan ilk üç ülke, 283 milyon dolarla Almanya, 194 milyon dolarla İngiltere ve 153 milyon dolarla İtalya olarak sıralanıyor.

Karacabey TSO’ya 5 yıldızlı akreditasyon

Geçen yıl çalışmaları tamamlanan ve denetimleri gerçekleştirilen 11. dönem 33 oda ve borsa sertifikalarını Ankara’da aldılar.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’nin de katılımıyla düzenlenen törende sertifikasını alan Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası’nın da, “Beş Yıldızlı Akreditasyon Belgesi” yenilenerek, “A Sınıfı Oda” kapsamına alınması  
Oda Başkanı Güncü, üyelere daha iyi hizmet sunmak için çalışmalarına ara vermeden devam edeceklerini belirtiyor.

Plastikçiler 2016’dan umutlu

Bursa Plastik ve Ambalaj Sanayicileri Derneği (BURPAS) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Biliktü, 2015 yılında sektör ihracatının parite kaybına bağlı olarak yüzde 13,7 azaldığını söyledi. Biliktü, “İhracatımız 2016 yılında güçlü bir yön kazanacak” diyor.
 2015 yılında Türkiye’de plastik mamul üretiminin 8,3 milyon ton olduğunu ve değer olarak 31,9 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini kaydeden İlker Biliktü, “Sektörümüzde bir önceki yıla göre plastik mamul üretiminde yüzde 0,6’lık bir artış gözlendi. Bu durum 2016 yılı için umut veriyor” görüşünde.
Umut iyi bir şeydir.

Bursa’da medikal ve termal konuşulacak

İlki 2014 yılında düzenlenen Bursa Medikal ve Termal Turizm Forumu, 2 yıl aranın ardından 14-16 Mart tarihleri Merinos AKKM’de yeniden düzenlenecek.
Bursa Valiliği’nin himayesinde, BEBKA, Büyükşehir Belediyesi, BTSO ve Bursa Sağlık Turizmi Derneği (BUSAT) işbirliği ve Plaza Turizm organizasyonuyla düzenlenecek foruma 60 kişilik alım heyetinin getirilmesi bekleniyor. 
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.