Hava Durumu

Şentürk hem nalına hem mıhına vurdu

Yazının Giriş Tarihi: 28.02.2016 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.02.2016 08:04
4 yıl Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanlığı yaptıktan sonra geçtiğimiz seçimlerde AK Parti’den İstanbul Milletvekili seçilen Hulusi Şentürk BTSO’da hem nalına vurdu, hem mıhına.
Standardizasyonun milli ekonomiye faydaları konulu bir sunum gerçekleştirmek için kürsüye geldiğinde “Bu gün burada konuşacaklarım sizin işinize gelmeyecek, Bursa’ya canınızı sıkmaya, size sitem etmeye geldim” deyince hakikaten merak etmeye başlamıştım.
Standardizasyon konusunda ne denli yaya kaldığımızı tek tek anlattı.
Anlattıklarına göre Standardizasyon konusunda OECD ülkeleri içinde bile yok denecek kadar gerilerde bir yerdeyiz. 
Devam ediyor
“Oysa standardizasyon demek ekonomik kalkınmaya yüzde 25 katkı demek, verimliliğe yüzde 30 artı demek. Ne yazık ki benim ülkemde kayda değer bir faaliyet yok. Elbette çalışmalar var ama elimizde ne var. Hiçbir yerde standardizasyon alanında tek bir şey bile göremiyorum”
ABD’nin gelişmekte olan ülkelerde standardizasyon altyapısı kurarak ticareti artırdığına işaret eden Şentürk “Biz Somali’ye 500 milyon dolar yardım yaptık. Peki, o ülkenin standardizasyon alt yapısını kurduk mu? Oraya hangi ülkenin standardizasyonuna göre mal satacağız”
Bu sözler Somali’de nasıl karavana attığımızın göstergesidir
Önemli ayrıntı daha;
“Helal gıda konusunda TSE Başkanlığı döneminde Türkak’a akreditasyon konusunda uğraşmasına rağmen Muvaffak olamadığını belirterek, “Şimdi Suudi Arabistan, Katar gibi körfez ülkeleri helal gıda standardizasyonunu kurdular. Geçmiş olsun.” Sözleri de oldukça can sıkıcıydı.
Ayrıca İş dünyasının komitelere uzman vermemesini eleştirdi ve Bursa’nın sanayici işadamlarının mutlaka standardizasyon konusunda bir seferberlik başlatmasını talep etmesi de anlamlıydı.

Baylan’ın önemsediği iki örnek proje

Marmara ve İç Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (MARSİFED) yönetim kurulu üyeleri, BUSİAD’ın yeni yönetim kuruluna tebrik ziyareti gerçekleştirdi. 
Yeni dönemde gündeme aldıkları çalışmalar hakkında MARSİFED üyelerini bilgilendiren BUSİAD Başkan Günal Baylan; özellikle meslek liselerinin daha nitelikli hale gelmesine ve öğrencilerin daha bilinçli meslek seçimi yapmasına olanak sağlayacak proje ile Uludağ Üniversitesi işbirliği ile ilerleyen Nitelikli Ar-Ge Personeli Yetiştirme Programı’nı fazlasıyla önemsediklerini kaydetti.
İşte üniversite sanayi işbirliğinin en güzel örneklerinden birisi…

Kars kaşarına tescil koruması

Coğrafi işarette son tescilimiz Kars kaşarı… Kars kaşarıyla birlikte tescil edilmiş coğrafi işaret sayımız 187’ye ulaştı. 
Bu şu demek; artık her kaşar Kars kaşarı diye satılamayacak.
Ayrıca 226 adet de henüz sonuçlanmamış coğrafi işaret başvurusu var. Patent Enstitüsü’nün araştırmasına göre, coğrafi işaret tescil sayımızın en az 2 bin 500 olması gerekiyor. 
Demek ki hala yolun başındayız…
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.