Hava Durumu

Türkiye’nin büyüme oranları

Yazının Giriş Tarihi: 14.06.2016 07:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.06.2016 07:19
Türkiye’nin 2023 hedefleri vardı. Konulduğu zaman her yıl ortalama yüzde 6-7 büyümek gerekiyordu. Ama olmadı; yaşanan krizler, etrafımızı saran alevler, dünya konjonktürünü altüst etti. Dolayısıyla bizim hedefler de darmaduman oldu adeta. 
Doğrusunu söylemek gerekirse biraz biz de buna çanak tuttuk. Şöyle ki; izlenen yanlış dış ve iç politikalar, kişiler yüzünden devletler hukukunun hiçe sayılması bence büyük hataydı. 
Neyse TÜİK bu yılın ilk çeyreğindeki büyüme rakamlarını yüzde 4,8 olarak açıkladı. 
MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses de büyüme rakamlarını olumlu değerlendiriyor. 
Ama unutmamak lazım ki bugün Türkiye’nin 2023 hedeflerini yakalaması için kesintisiz her yıl yüzde 18 büyümesi gerekiyor.
O yüzden bu iyimser bakış açısı bana ‘Koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi derler’ sözünü hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da büyüme rakamlarını değerlendirirken, “Son üç yıldır yaşananların ekonomiyi yorduğunun farkındayım. Ama küçüldüğünü kabul etmiyorum” diyor.
İyi de Dünya Bankası verilerine göre Türkiye, en büyük 20 ekonomi içinde 17. sıradan 18. sıraya geriliyor. 
Peki, bu küçülme değil de nedir?

İhracatı frenleyen teknik engeller

Ekonomi Bakanlığı ve Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) işbirliğinde gerçekleştirilen ‘Ticarette Teknik Engeller ve Çözüm Yolları Semineri’ UİB üyesi ihracatçı firma temsilcilerini bir araya getirdi.
UİB Genel Sekreteri Mümin Karacakayalıların verdiği bilgiye göre, ihracatta karşılaşılan teknik engellerin giderilmesi sürdürülebilir ihracat artışının sağlanması açısından son derece önemli. 

Marmarabirlik devler liginde tırmanıyor

Dünyanın en büyük sofralık siyah zeytin üreticisi Marmarabirlik, sanayi devlerinin başı çektiği ISO 500 listesinde, kârlılık sıralamasında 150, öz kaynak sıralamasında 182’nci oldu. Üretimden satışlarda ise bir önceki yıla göre yüzde 20’lik büyüme gösteren Marmarabirlik, 36 basamak birden yükselerek 382’nci sırada yer aldı.
Kârlılıkta ise listedeki birçok gıda şirketini geride bırakıyor.
Marmarabirlik’in başarısını kutluyorum.

Tasarım yarışmasında geri sayım

Ekonomi Bakanlığı’nın desteği ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ile Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) işbirliğiyle düzenlenen 6. Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması’nda finalist 15 proje belirlendi.  Yarışmaya 91 proje başvurdu
Geleceğin tasarımcılarını ev tekstili sektörü ile buluşturmak amacıyla altıncı kez organize edilen yarışma, “Modern Şehir Yaşamı ve Ev Tekstili” teması çerçevesinde “Ürün Tasarımı” ve “En İnovatif Ürün” olmak üzere iki kategoride gerçekleşecek.
Ödüller, eylülde sahiplerini bulacak.
 “Ürün Tasarımı” kategorisinde birinci olan proje 10 bin, ikinci 7 bin 500, üçüncü de 5 bin TL ödülün sahibi olacak. “En İnovatif Ürün” kategorisinde ise öğrenci ve profesyonel başvurularının tamamı arasından yapılacak değerlendirmede bir kişi 10 bin TL ödül kazanacak. 


 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.