Hava Durumu

Yeni tasarım teşvikleri ne getiriyor?

Yazının Giriş Tarihi: 10.09.2015 07:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.09.2015 07:21
Ülke ekonomisinin gelişmesi, 2023 hedeflerine varılabilmesinin (gerçi hedef medef kalmadı bana kalırsa ama) yolu daha önce de söyledik, herkes de söylüyor; yüksek teknoloji üretiminden yani katma değeri yüksek üretimden geçmekte. Bunun için de tasarım lazım, Ar-Ge lazım, inovasyon lazım. 
Bunlar için de para lazım.
İşte bu para konusunda önemli bir düzenleme yapıldı.
Firma başına 1,4 milyon dolar tasarım teşviki sağlandı.
Ekonomi Bakanlığı’nca yapılan düzenlemenin küresel pazardaki rekabet gücümüze olumlu katkı sağlayacağını düşünüyorum.
Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz de firma başına sağlanacak 1,4 milyon teşviki son derece olumlu bulduğunu belirterek şunları söylüyor:
 “Firma başına 1,4 milyon dolar tasarım teşviki, global pazardaki rekabetimiz için çok önemli bir gelişme. Bu teşvik sayesinde yerel markaların küresel rekabet gücü artacak. Dünyanın en gelişmiş ekonomilerine, en büyük markalarına baktığımızda, Ar-Ge’de ve inovasyonda zirvede yer aldıklarını görüyoruz. Ekonomi Bakanlığı tarafından potansiyeli olan yerli firmalara, sağlanacak teşvik, ihracatta oluşturacağı ivme açısından çok büyük bir adım” 
Bence de önemli.

Firma başına 1,4 milyon dolar

Yamankaradeniz’in verdiği bilgiye göre, Tasarım ve Ürün Geliştirme Projesi’nde, teşvikler 3 başlık altında toplanıyor.
Firmalar, mühendis, tasarımcı ve modelist istihdamı için 1 milyona kadar, yazılım ve tasarımda gerekli olan teçhizat için 250 bine kadar, seyahat masrafları için de 150 bin dolara kadar teşvikten yararlanabilecekler.
Üst limiti 1,4 milyon dolar olan teşvikten, firmalar bir defaya mahsus olmak üzere, en fazla 5 yıl süre ile faydalanabilecekler.

TTO, girişimcilere liderlik ediyor

TÜBİTAK’ın partner olarak belirlediği 17 kuruluştan biri olan Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (UÜ TTO) kuluçka kuruluşu ULUKOZA aracılığıyla, iş fikirlerinin projeye dönüşmesi sürecini kolaylaştıracak eğitimlerden birini daha gerçekleştirdi. 
Verilen bilgiye göre, UÜ TTO,  programın ilk ayağını yürüterek eğitimler verip iş fikri planlarını olgunlaştırıyor.
Bu amaçla TTO, “BİGG ULUKOZA” adıyla portal oluşturdu ve iş fikirlerini topladı. Yedi uzmandan oluşan komisyon ise, 1512 konseptine uygun, ticarileşebilecek, uygulanabilecek, sürdürülebilir teknoloji tabanlı fikirleri seçti.  
Bundan sonraki süreçte, eğitim alan girişimciler iş planlarını geliştirdikten sonra ULUKOZA’ya verecekler ve onay aldıkları takdirde TÜBİTAK’a başvuracaklar. TÜBİTAK 1512 programına uygun görülen iş fikirleri, 150.000 TL hibe desteğinden yararlanacak.
Kısaca destek sağlam… 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.