Hava Durumu

Yerli gen kaynakları korunmalı

Yazının Giriş Tarihi: 28.05.2016 07:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.05.2016 07:39
BUSİAD çok önemli bir konuyu daha masaya yatıracak;
‘Coğrafi İşaretler ve Yerli Gen Kaynaklarının Korunması’
BUSİAD uzmanlık grubu tarafından 31 Mayıs’ta ki toplantının konuğu ise Destek Patent Marka Uzmanı Gülhan Avdaş:
Avdaş, coğrafi işaretin önemini şöyle özetliyor:
 “Coğrafi işaret ile tescillenen ürünler, denetime tabi tutuluyor ve usulüne uygun olmayan üretimlerin önüne geçiliyor. Bu da şu demek oluyor; Coğrafi işaretli ürünler, belirlenen bölgelerde belirtilen kurallar dahilinde üretilebiliyor. Aksi takdirde yasal süreçler işlemeye başlıyor ve coğrafi işaretli ürünlerin usulsüz üretimi sonucunda hukuki yaptırımlar uygulanıyor. Tüm bu süreçler, tescilli ürünlerin değerini artırmakla kalmıyor, ayrıca hem bölgenin turizm gelirlerini artırıyor hem de marka haline gelen ürünlerle bölgenin ticari hayatını canlandırıyor”
Avdaş’a göre, gün geçtikçe coğrafi bilincinin arttığı ülkemizde 189 adet coğrafi işaretli ürün var. Bursa’nın ise Gemlik Zeytini, Gemlik Atı, İskender Kebap, İnegöl Köfte, İznik Çinisi başta olmak üzere 5 adet coğrafi işareti bulunmakta… Bursa Bıçağı, Bursa İpeği, Gemlik Zeytinyağı, Karacabey Soğanı da tescil sürecinde...
Coğrafi işaret konusu böyle…
Ama bir de yerli gen kaynaklarının korunması meselesi var ki yıllardır hep ihmal edildi. Biz ‘Merinos koyununu’ bile koruyamadık.
Umarım artık yerli genlerimiz de koruma altına alınır ve kendi gen değerlerimizle     çok daha sağlam ve sağlıklı büyürüz.

Artvinli kadınlar doğa talanına karşı

Bursa’da yaşayan bir Artvinli olarak Cerattepe’ye gittim gördüm. Gerçekten inanılmaz doğa harikası bir yer. Turizm destinasyonu yapılırsa dünya durdukça para basar. 
Boşuna dememişler; Artvin’in üstü ‘altın’dan daha değerlidir diye.
Yalnız Artvin’in değil, Türkiye’nin meselesi haline gelen Cerattepe yanında tüm doğa talanına karşı bugün saat 15’te BAOB’da bir araya geliyorlar.
Artvin’in aydın kadınlarına yakışır şekilde…

Perakendede ‘verimli’ hedef

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Yönetim Kurulu perakende sektörünün en önemli oyuncularından Şaypa’nın ev sahipliğinde Bursa’da toplandı.
Berussa Otel’de gerçekleştirilen toplantıda GPD’nin 2016 hedefleri masaya yatırılırken, önümüzdeki günlerde sektörde verimliliği artırmak adına atılacak adımlar değerlendirildi. 
GPD Başkanı Nihat Özdemir, perakende sektörünün 40 milyar dolarlık cirosu, 24 bin satış noktası ve 245 binin üzerinde istihdam olanağıyla     Türkiye ekonomisinin dinamoları arasında yer aldığının altını çiziyor.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.