Hava Durumu

Akil insanlar heyeti, haftaya Bursa’da!

Yazının Giriş Tarihi: 18.04.2013 08:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.04.2013 08:18

Terör sorununa çözüm süreci için gündeme getirilen ve oluşması sağlanan akil insan heyetleri, kentlerin nabzını tutuyor.
Marmara’nın heyeti,  İstanbul’la başlangıcın ardından, yarın Kocaeli’nde olacak.
Bursa buluşması, önümüzdeki hafta yapılacak! Günü, birkaç gün içerisinde netleşecek. Nisanın 24’ü veya 25’i konuşuluyor.
Bölgesel başkanlığı yürüten Deniz Ülke Arıboğan’la iletişim kurduk. Ve Bursa açısından,  merak edilen bazı hususlara odaklandık.
Arıboğan, ülke nüfusunun yarısının yaşadığı coğrafi bölge için sistemli çalışıldığını belirtiyor.
İstanbul’la edinilen ilk izlenimi sorduk. Öncelikle “ İnsanların çoğunluğu barışma fikrini destekliyor ancak süreçle ilgili endişelerin varlığı da inkâr edilemez.” diyor.
Sözlerinin devamında, “Hem sabotaj endişesi, hem de ‘Gizli bir pazarlık durumu mu var’ kaygısı taşıyan gruplar bulunuyor. Nihai noktada bütün bu endişe ve umutları derli toplu olarak Meclis’te grubu bulunan ve bulunmayan tüm siyasi partilere ulaştırmak arzusundayız. Bence önemli bir sosyal araştırma projesi yürütüyoruz.” şeklinde konuşuyor.
Bursa’ya ilişkin düşüncelerinde ise, “Bursa, hem Türkiye’nin geleceğine dair son derece bilinçli ve ilgili bir şehir; hem de sanayisi ile entelektüel gelişimini bir arada barındırabilen bir şehirlilik kültürü var. Sivil toplum, oldukça güçlü…” yorumunda bulunuyor.
Buluşmaya sayılı günler kala, “Hedefimiz yerel kanaat önderleri ve sivil toplum temsilcileri ile buluşabilmek ve biraz da sokağın nabzını tutabilmek. Elimizde doğru düzgün veriler olursa, sürecin de doğru işletilebilmesine faydalı olabiliriz.” görüşünü paylaşıyor.
Beklenti açısından ise, “Bursa’dan çok şey öğrenebileceğimize inanıyorum. Barış kültürünü zaten içerisinde barındıran bir kente “Barış ne kadar iyi bir şeydir.’  diye anlatmaya değil; adil ve kalıcı bir huzur ortamı kurabilmek adına ne gibi önerileri var, bunları öğrenebilmek adına geleceğiz.” mesajını veriyor.
Bursa’ya birkaç defa gelineceğini de açıklayan Arıboğan, işleyişe ilişkin olarak, “Genel çalışma prensibimiz değişmi- yor, sohbet ediyoruz. Birlikte dertleşiyoruz, birbirimizden öğreni- yoruz, endişelerimizi umutlarımızı paylaşıyoruz. Bursa için özgün bir model geliştirmedik sadece ziyaret sayımızı yüksek tutacağız.” diyor.
Toplantıların, katkıda bulunmak isteyenlere açık olacağını ve sivil toplum kuruluşları öncülüğünde organizasyonlar yapıldığını söylüyor.
Hızla silahların susması ve barış ortamının yaratılması için ortak inanç olduğunu, ancak çözüm meselesinde aynı fikirde birleşebilmenin de önemine    değiniyor.
Özellikle “Dövüşmeden konuşmayı, kavga etmeden mücadele etmeyi öğrenmek ve öğretmek zorundayız.” ifadesini kullanan Arıboğan, sürece katılımcılığın önemini de vurguluyor.
Dünyanın birçok yerinde siyasal sorunlar olduğunu, ancak bazı yerlerinde insanların sırf bu sebeple hayatlarını kaybettiklerini ifade ediyor.
Türkiye’nin, medeni platformda her sorununu tartışarak doğru yolu bulması ve sıyrılması gerektiğini anlatıyor. Görev alınan süreç çalışmasıyla model olmayı hedeflerini de söylüyor.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.