Hava Durumu

Ankara’dan tramvay projesine, 66 maddelik bir listeyle yanıt!

Yazının Giriş Tarihi: 12.07.2012 08:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.07.2012 08:42
Bursa’nın tramvay projesinin Ankara’ya yazışmasında, Büyükşehir Belediyesi’nin şaşkınlığa uğratan ve terleten sonuçla karşılaştığı öğrenildi.
İlginç durum, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin (İMO) Büyükşehir Belediyesi’nden bilgi isteği ve elde edilen yanıtla ortaya çıktı.
Projeye muhalefetiyle bilinen söz konusu meslek odası, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin kendi imzasıyla karşılandı. Altepe, tartışmalı süreçte, şeffaflık ve doğru bilgilendirme gerekçesiyle paylaşımda bulundu.
Ekli belgeler de, proje için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na 20 Şubat 2012 tarihli onay başvurusunun karşılığı da yer alıyor.
Rapor, kamusal yararı açısından projeye uygunluk görüşü taşıyor, ancak uygulama ve belgeleri çerçevesinde, ayrıca 66 maddelik liste de dikkati çekiyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, incelemeleri sonucunda, Büyükşehir Belediyesi’nden bilgi ve detay eksikliğini tamamlamasını, düzeltmeler yapmasını istiyor.
İlginç ve basit örnekler var!
İpekböceği adıyla Bursa’da ilk yerli vagon üretiminin yapıldığı duyurulmuştu, raporda ise, “Araçların temsili bir çizimi, raporlara konulmalıdır.” deniliyor.
Araç sayıları ve işletmenin özellikleri, uygulamaya yönelik 3 bin katılımlı anketin nerelerde yapıldığı soruluyor. Yüksek eğim ve sık eğim değişikliği nedeniyle yeniden planlama isteniyor. Dönüşler için küçük çap uyarısı yapılıyor.
Diğer istasyonlara göre, Ulucami’deki istasyonun neden 30 metre yerine 52 metre planlandığı ve hat geçişinin Maksem ve İnebey çıkışlarını kapayıp kapamadığına açıklama isteniyor.
Yaya güvenliğine yönelik önlemler, hat yolcu potansiyeli, diğer toplu ulaşım araçlarından tramvaya transferin ne derece yoğun olacağı, işletme depolarının nasıl çözüleceği, diğer temel önemli unsurlar ele alınıyor.
Özellikle…
İletilen ön yazıda, Ulaşım Ana Planı’na göre hazırlatılan Toplu Taşıma Ağı’nın taslak raporuyla öngörüldüğü gibi, Yalova Yolu- Otogar bağlantısının beraber düşünülmesine de değiniliyor.
Proje ve fizibilite raporu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Ulaşım A.Ş. tarafından hazırlanmıştı. Bursa’ya ulaşan 66 maddelik isteğin, firmaya iletildiği öğrenildi. Düzeltmelere dayalı dosyanın Bursa’ya ulaşmasından sonra, resmi taraf durumundaki Büyükşehir Belediyesi de, Ankara’ya iletide bulunacak.
Bu yılbaşında başlatılması hedeflenen projede, süreç uzar mı? İhalesi, sonuçlanma sürecinde, ancak Ankara’dan gelen 66 maddelik istek, söz konusu… İhaleyi kaybeden bir firmanın da itiraz ettiği ve seyrine göre de, süreci olumsuz etkileyeceği konuşuluyor.
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, Büyükşehir Belediyesi’nin Ankara’dan aldığı yanıtı, kendi itirazlarına haklılık belgesi görüyor.
Ayrıca Bakanlık nezdindeki uygunluk görüşünün, nihai onay olmadığını savunuyor. Büyükşehir Belediyesi’nin cephesinde ise, “Resmen bildirilen uygunluk görüşüyle beraber, mevcut durumuyla projeye başlanabileceği de, bizzat sözlü olarak bize söylendi.” görüşü de var.


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.