Hava Durumu

Bakanlık’tan ovaya imar!

Yazının Giriş Tarihi: 31.05.2013 08:38
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.05.2013 08:38

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Türkiye’nin her karışı ve her mülkiyeti için söz sahibi olabilen yetkisi, Bursa’da ilginç uygulamalar devam ediyor.
Paşa Çiftliği’nde de, “Rezerv Alan” tanımına gidilirken, potansiyel olarak imara açılabilmesinin de önü açılmış oluyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kestel’de Bursa Sanayi Sitesi ve Nilüfer’de çimento fabrikası izni vermişti. Kentin merkezi yerine, akaryakıt istasyonu izni de çıkarmıştı.
Afet riski taşıyan alanlardaki yerleşimler için tasfiye, yenileme ve kentsel dönüşüm uygulamalarıyla yetkiliydi, ancak kentlerde tartışmalı kararlar alınıyor.
Açıkçası…
Hükümetin kentlerde zorlandığı, belediyelerin çıkartamadıkları veya çıkartmadıkları, özel mülkiyet sahiplerinin beklentisine dayalı uygulamalar için düğmeye basılabiliyor.
İşte…Yeni örnek!
Koruma Alanı sayılan Bursa Ovası’ndan, Çevre Otoyolu ile kenti bağlayacak yol yapılırken, etrafına yapılaşma da gözüktü.
Karayolları Genel Müdürlüğü’nce çalışmaları yürütülen bağlantı yolunun bir bölgesinde, iki tarafındaki paralel 2 parsele imar değişikliğinin gündemde olduğunu öğrendik.
Merkezi yönetimin gündemindeki Bursa Sağlık Kompleksi ve mevcut yerleşime yakın konumdaki söz konusu parsellerin,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca Rezerv Alan olarak ele alındığından söz ediliyor.
Duyumlara göre…
Özel mülkiyetli toplam 140 dönüm parsellerin % 25’i, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na kalacak. Diğer bölümüne, imar tanınacak.
Parsellerin yola cephesine 3.30 emsal imar hakkıyla ticaret alanı ve arka kesime 2.30 emsal imar hakkıyla konut amaçlı yapılaşma öngörülüyor.
Gündemdeki uygulama esasları, oluşturulacak imar parsellerinin 3.30 katı kadar ticaret ve için 2.30 katı kadar da konut amaçlı en az toplam inşaat alanı anlamına geliyor.
Parsellerdeki mülkiyetin, Galatasaray’ın eski başkanlarından ve Bursa’da tekstil fabrikası bulunan merhum işadamı Özhan Canaydın’ın mirasçılarına ait olduğu söyleniyor.
Ankara’nın gündemindeki çalışmanın da, afet riskiyle ne derece örtüştüğü, Bursa’daki diğer benzeri örneklerle beraber tartışılıyor. Deprem bilimi de, tartışmaya katılıyor.  
Büyükşehir Belediyesi’nin TÜBİTAK’la çalışmasına göre, bölgenin, sismik hareket potansiyeli nedeniyle kırmızı bölgede yer aldığı da konuşuluyor.
Bekleyelim…
…Ve!
Görelim…
Bursa’da, daha neler olacak?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.