Hava Durumu

Böylesi görülmedi!

Yazının Giriş Tarihi: 23.07.2012 10:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.07.2012 10:20

Bursa’da resmi ve özel projelerin başına gelen yargı süreçleri ve sonuçları, kentin belleğine ilginç kayıtlar oluşturuyor.
Bu yıl da, gündem kabarık.
İşte, yeni örnek!
Yıldırım ilçesinde Samanlı’ya yapılmak istenen Sağlık Kampusü projesi de bir hayli tartışıldı ve akademik meslek odalarınca idari yargı kurumuna taşındı.
Tartışmalar ve idari yargı süreciyle temeli atılamayan proje, belirsizleşti. Böyle bir duruma rağmen, dağın eteğinden itibaren çevre yolundan bağlantı yolu açılmaya başlandı.
Öyle bir yol ki…
Şehirlerarası yol özelliğinde ve ovanın ortasından geçen bir karasal ulaşım projesi yürütülüyordu. Zaman kaybedilmeden tesisin düşüncesiyle beraber, iş makineleri çoktan yolu açmaya başladılar ve bugüne kadar önemli ilerleme kaydedildi.
Bugün…
Durum ortada!
Dev projenin temeli yok, yeni yer aranıyor. Büyük oranda toprak kullanımı ve kamulaştırma öngörülen yolunun açılmasından ise vazgeçilmedi. Şimdi, toprağın üzerine para harcanıyor.
Zaten…
Projenin yanı sıra, kuzey ile güney arasında ovayı bölen yolu da, mahkemeye taşındı. İdari yargı kurumu, böyle bir fotoğrafı de gündeminde tutuyor.
Hem şehircilik ve planlama hem de tarımsal gerekçelerle dava edilen proje, idari yargı kurumunun kararı nedeniyle çoktan durdu.
…Ve!
Tesisin yanı sıra…
Yol çalışmalarının da durması gerekiyor.
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ve Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi’nin başvuruları sonucunda, yerel idare mahkemesinin iptal kararı bulunuyor.
İdari yargı frenine rağmen…
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, yerinde gözlemleriyle çalışmaların durdurulmadığını fotoğrafladı, belgeledi.
Meslek odalarınca, maliyeti tahmini 100 milyon dolar ve mesafesi 6.5 kilometre olarak açıklanan Samanlı Bağlantı Yolu’nun yapımına devam edilmesi, yeni bir adli adım attıracak.
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin ve Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Füsun Uyanık, suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyorlar.
İdari yargı kurumunun kararına uyulmadığı gerekçesiyle Karayolları Genel Müdürlüğü, bu kez de Cumhuriyet Savcılığı’na şikâyet edilecek.
Yol uygulamasının pahalılığı da, gündeme getirilmişti. Kamulaştırmayla devletin 40 milyon TL zarara uğratıldığı savunulmuştu. Fizibilite ve bilimsel etüt çalışmalarının yapılmadığı da iddia ediliyor.
Bu arada…
Eskiye göre, kamulaştırma süreci kolaylaşmış ve zamanı kısalmışken, yol yapımında temkinli davranılmaması da, tartışma konusu oldu.
Ayrıca…
Sağlık kampusü ve yoluna ilişkin resmi süreç, gayrimenkul piyasasını da hareketlendirmişti.  Arazi fiyatlarında artış kaydedilirken, “yatırım” gerekçesiyle pazarlama da oluşmuştu.
Hep diyoruz…
Ülke, kent ve toplum yararına projeler gündeme gelir, ancak düşünce ve süreç yönetimindeki gerekçelerle de tepki toplayabiliyor, mahkemelik oluyor ve frenleniyor.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.