Hava Durumu

Bu kentsel dönüşümler, “seçim” sonrasına kalır!

Yazının Giriş Tarihi: 24.01.2014 08:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.01.2014 08:09

Bursa’nın yerel gündemi ve yerel seçim sürecinde, kentsel dönüşümün; önemli bir başlık olduğunu söylemiştik.
Belediyelerin açıkladığı yol haritası ve hedefler var, ancak halkta da soru işaretleri ve     beklentiler bulunuyor.
Geçen yıl…
Mudanya yolundaki Akpınar’da yer alan 1050 Konutlar da, Büyükşehir Belediyesi’nce hedef proje olarak açıklanmıştı.
Dün meclis toplantısında, yol haritasına getirilen bir düzenlemeyle belediye kanununu esas alan karar iptal edildi.
Yerine…
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı yetkilendiren, belediyelerle ve işbirliğini öngören özel kentsel dönüşüm yasasını esas alan karar çıkarıldı.
Büyükşehir Belediyesi, projeyi, hak sahipliği tanımı ve yatırımcı katılımıyla uygulamaya geçmek istiyor ve uzlaşıyı önemsiyordu, ancak…
Doğanbey gibi, tabi olunan belediye yasasına dayalı uygulamadan vazgeçilmiş oluyor. Böyle bir durum, fiili uygulamanın belirsiz bir zamana öteleme anlamına geliyor.
Kapsam içerisinde tutulan apartmanlarda oturanlar, gerek iç düzenleme gerek 2. el satışlarının olumsuz etkilendiği gerekçesiyle belirsizlikten de, rahatsızlık duyuyorlardı.
Dünkü gelişme, yeni düzenlemeye ilişkin karar metinde, gayrimenkul sahiplerinin lehine olarak yorumlanıyor. Dönüşüme esas alınan ilgili özel yasayla kira yardımı ve uygun kredi desteği de vurgulanıyor.
Başkan Recep Altepe, dönüşüme desteğin %85 dolayında gerçekleştiğini belirtirken, proje için henüz yatırımcı çıkmadığına işaret ediyor.
Uygulamadan vazgeçilmediğini ve desteğin artabileceğini söylerken, yatırımcı bulunulduğunda, gereken adımların atılacağını ifade ediyor.
Ana muhalefet CHP’nin sözcüsü Osman Ayradilli ise, çizimleri bile yapılan projeden vazgeçilme öngörüsünü paylaştı. İçerisindeki ticari alanların özelliği ve boyutu için de, net bilgi verilmeyişini eleştirdi.
Açıkçası…
AK Parti yerel iktidarının, uygulamadan vazgeçmediğini, ancak yerel seçim sonrasına öteleme yapıldığını düşünüyoruz.
Kentsel dönüşüm politikası ve yol haritasında, dün bir başka önemli karar daha alındı.
Yıllardır…
Plandan öteye taşınamayan Sıcaksu Kentsel Dönüşümü de, ilgili özel yasaya bağlandı.
Geçen yıl…
İmar uygulama hükümlerinin getirildiği bir karar vardı ve içerisindeki kule uygulamasıyla da çok konuşulmuştu. Yükseklik, biraz aşağıya    çekilmişti.
1050 Konutlar için gündeme   ilişik maddeyle yapılan benzer yol haritası değişikliği, Sıcaksu için  önergeyle gündeme getirildi ve karara bağlandı. Kentsel dönüşüm yasası esas alındı.
Kentsel dönüşüm yasası, gayrimenkul sahiplerinin çoğunluk görüşünü yeterli görüyor. Davalarda, yürütmeyi durdurma istenemiyor, esastan iptal isteğine imkân tanınıyor. Tasfiye sorununa karşı, elektrik, su ve doğalgaz hizmetlerine durdurma hükmü bulunuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.