Hava Durumu

Bursa’da nereleri depremde ‘risk’li?

Yazının Giriş Tarihi: 05.06.2012 00:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.06.2012 00:42
 Bursa'nın deprem olasılığı malum... Afet riskine ilişkin dönüşüm yasasıyla soru işaretleri de arttı ve çeşitlendi.
Soruların başında, “Hangi bölge daha riskli?” ve “Dönüşüm yasası, önce nerelerde başlayacak?” merakı var. İlginç ve manidar söylentiler de türüyor.
Bursa Mühendis ve Mimar İşadamları Derneği (BUMİAD) Başkanı İlker Özaslan'la düzenleyecekleri dönüşüm yasası panelini konuşurken, riskin boyutu da gündeme geldi.
Osmangazi ve Yıldırım ilçeleri ön planda konuşuluyor. Planlı gelişen Nilüfer ilçesi de, risk ortağı içerisinde yer alıyor
Özaslan, diğer iki büyük ilçeye kıyasla Nilüfer'in çok yüksek katlı yapılaşma yoğunluğuna işaret ediyor. Daha güvenli bir yapılaşma hükümlerine neden olan Marmara Depremi'nden önceki yerleşime odaklanıyordu.
Çağdaş gelişimin amaçlandığı Nilüfer'deki apartmanlar ve siteler, deprem riski açısından göz ardı edilemiyordu.
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Şahin'le konuştuk.
Kentin moderni sayılan Nilüfer'de, mevcut yapıların özellikle %8'ini gündeme getiriyor. Bu sözlerinin devamında da, “Marmara Depremi'nden öncesine ait yapı yönetmeliğine göre oluşan binaların %8'i, deprem riski açısından değerlendirme gereği taşıyor.” diyor.
Şahin, zemin yapısına yönelik olarak, mühendisliğe göre uygulama üretildiğini dile getiriyor. Marmara Depremi'nin ise, güvenli yapıya milat olduğunu ve bu yönde ciddi yasal düzenlemeler yapıldığını dile getirdi.
İki büyük ilçenin, daha riskli olduğunu söylüyor. Bu ilçelerin özellikle ovalık kesimde çok yüksek yapılaşma olmasa bile, yüksek nüfus yoğunluğuna değiniyor.
Bursa'nın tüm ilçeleri açısından da, “Gemlik, en büyük riski taşıyor” diyor, bu durumu, uyarıyla beraber anımsatıyor.
Bilimsel bakış, böyle diyor!


Bozbey ne diyor?
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, ilçesindeki yapılardan %8'inin, güvenli yapı koşulları açısından mutlaka bir değerlendirme gerektirdiğini belirtiyor.
Dönüşüm yasasını, iki yönden değerlendiriyor.
Yapıların geneline yönelik dönüşüm öngörüsünde bulunmayan Bozbey, kimi yerler için yenileme ve güçlendirmenin söz konusu olabileceğini söylüyor.
Dönüşüm yasasının, özellikle vaktiyle gelişen ve kaçak yapılaşmayla büyüyen bölgeler için uygulanabileceğini belirterek, “Karaman, Fethiye, Ahmet Yesevi, Üçevler ve Konak'ın bir bölümü gibi yerler, dönüşüm için gündeme gelebilir” diye konuştu.
Bozbey, süreç itibariyle önemli bir noktaya da dikkati çekerek, “Afet riski için yasa çıkartılırken, halkın parasal çözümünü sağlayacak uygulama ve yöntemler de, eşzamanlı şekilde göz ardı edilmemelidir” şeklinde konuşuyor.
Belediye başkanı da uyarıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.