Hava Durumu

Bursa’da üniversite sevdası mı, gelişim sevdası mı var?

Yazının Giriş Tarihi: 11.05.2015 06:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.05.2015 06:53
Bursa’ya yeni üniversiteler kurulacaksa, mekanları ve koşullarıyla nitelikli, vereceği diploması da itibarlı olmalıdır.
Faaliyetteki Bursa Teknik Üniversitesi’nin kuruluş kararı da, yapımına başlanma süreci de yer kararı da, yıllarca sürünceme kaldı.
Yer olarak…
Kentin doğusunu öne sürenler, Kestel ilçinde yapılmasını isteyenler ve böyle bir sevdayı da yürütenler bulunuyor.
Türkiye’de yeni üniversiteler istenirken, “Kentsel gelişimi sağlayabilme ve güçlendirme düşüncesi” başlıca neden ve etken oluyor.
Bursa’ya teknik üniversite yapılabilmesi, 2005 yılında yüksek ses ve kararlılıkla konuşulurken, kuruluş kararı 2009 yılında mümkün olabildi.
Nihayet, 2010’da açıldı ve  5. yıldönümüne rağmen, Bursa Teknik Üniversitesi’nin henüz bir merkez yerleşkesi yok, farklı ilçelerde farklı devlet binaları kullanılıyor.
Kestel’e düşünülen ve henüz kağıt üzerindeki projenin tüm unsurlarıyla 9 yılda tamamlanabileceğinden söz edilirken, tercih ve ısrar edilen  yer tartışılıyor.
Meyilli ve topografik yapısıyla sorun ve sıkıntılara neden olabileceği ortaya atılan yerin aksine, yine aynı ilçedeki bir düzlem yerin neden değerlendirilmediği sorusu ortaya atılıyor.
Üniversite sevdası var, ancak üniversitenin kurulabilmesinde geri planda tutulan yerin, uygulamada mali. teknik ve kullanım gerekçeleriyle avantajı olduğu söyleniyor.
Maliyeti merak ediyoruz!
Israr edilen yer için 60 milyon TL kamulaştırma ve 45 milyon TL yol harcaması gerektirdiğine ilişkin bir bilgi notu, “Vazgeçmeye taviz verilmediği” düşüncesini de taşıyor.
Tahmini maliyeti 250 milyon TL olarak geçen merkez için başka yer alternatiflerine şans tanınmazken, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na aylık tahsis kirası ödenip ödenmeyeceği ve ödenecekse tutarının ne olduğu merak ediliyor.
Şimdiye kadar, ne harcandı ve nerelere harcandı?
Teknik üniversiteye sevda ve istek ortaya atılırken, projenin son durumu, maliyetin ne olacağı ve nelere harcama yapıldığı, kamuoyuna açıklanmalıdır.
Siyasetçi ve milletvekilleri yer müjdeleri veriyor, bir belediye başkanı seviniyor, bu durumdan da öteye gündeme yansıyan yok.

SAYGI OLMAYINCA

Trafik ve çöp sorunu varsa…
Bazı insanların, sorumsuz ve saygısız davranmasından kaynaklanıyor.
Türkiye’de, yürürlüğe alınan kurallar ve cezai yaptırım hükümleri var, ancak yaşanabilir çevre için ortak sorumluluk göz ardı edilince, trafik sorunlu oluyor ve çevre kirleniyor.
Mudanya’da sahil ve deniz temizliği için Büyükşehir Belediyesi, Mudanya Belediyesi, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Uludağ Üniversitesi ile bazı sivil toplum örgütleri ve gönüllü kentliler, “insan ve çevre sağlığı” için çalışmalarda bulundular.
Temizlik kampanyası için bir araya gelen ve oluşan ortak temizlik timi fotoğrafı, mücadelenin gerektirdiği boyutu anlatmaya yetiyor.

“AĞABEY”ÜNİVERSİTEDE, İDDİALI SÜREÇ

Uludağ Stratejik Araştırmalar Platformu, Uludağ Üniversitesi’nin 40. yıldönümünde, yeni vizyonu ve bakış açısını ele alan bir buluşmayı gerçekleştirdi.
Bursa Teknik Üniversitesi’nin 5. yıldönümüyle niteliği ve neler yapacağından çok, merkezinin nerede olacağının daha çok konuşulduğunu dikkate alırsak…
Ağabey üniversite bile, kendisini tartışabiliyor.
Uludağ Üniversitesi Rektörü Yusuf Ulcay, devlet üniversiteleri arasında çağ atlatmayı hedefleyen bir düşünceyle yola çıkarken, geleceği ortaya koyuyor.
Kendisiyle buluşmada, “3. nesil Uludağ Üniversitesi’ni hayata geçirerek Türkiye ve dünyadaki tanınırlığımızı ve saygınlığımızı artırmayı amaçlıyoruz. Özgür düşüneceğiz ama hedeflerimiz olacak” diyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.