Hava Durumu

Bursa’da yaşananlar, Türk sanayisinin “Gezi” direnişi gibi…

Yazının Giriş Tarihi: 19.05.2015 08:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.05.2015 08:26
Taşıt üretimi ve ihracatının yapıldığı Bursa, otomotivde emekçilerin eylemiyle de dünya gündeminde konuşuluyor.
TOFAŞ’la başlayan, Renault’la büyüyen ve yaygınlaşan direniş, bir düşünce ve itiraz hareketi olarak, İstanbul’daki “Gezi” direnişi gibi oldu.
Taşıt üretimindeki işçiler, büyük bir otomotiv yan sanayisi firmasıyla daha iyi koşullarda bir sözleşme yapıldığı ve mevcut koşulların mağduriyeti gerekçesiyle mücadele yürütüyor.
Türk-İş’e bağlı yetkili Türk Metal Sendikası’ndan topluca istifalar gelirken, farklı fabrikalardaki işçilerin birbirlerine desteği ve ortak hareketi, farklı kentlerle sınırları aştı.
Sektörel emekçi hareketi yaşanıyor.
Seslerini duyurmak isteyen işçiler, fabrikaların önlerinde tepkisel davranış ve uygulamalarıyla dikkatleri çekiyor Birlik ve ortak çağrılar yapılıyor.
Sosyal medya da, kullanılıyor.
İstanbul’daki “Gezi” direnişini anımsıyoruz, ancak…
Bursa’daki otomotiv emekçileri, sağduyulu düşünce ve kamusal düzeni gözeten anlayışla ses duyurmak ve amaçlarına ulaşmak istiyorlar.
Fabrika önlerinde stantlar kurulurken, açılan ve asılan pankartlarla düşünceler belirtiliyor. Sektörel ve halka, destek çağrıları yapılıyor.
İşverene de, iktidara da seslerini duyurmak isterken, asıl amaç ve hedefi gözeten bir anlayışla hareket etmeyi önemsiyorlar.
Direnişin sesi ve dayanışma çağrısı olarak kullanılmaya başlanan “Diren TOFAŞ” ve “Diren Renault” yazıları, işçiler tarafından otomobillerine de yazılmış bulunuyor.
AK Parti ve CHP yönetimindeki belediyelerin yiyecek desteği verdiği eylemler, muhalif siyasi partiler ve milletvekili adayları tarafından da ziyaret ediliyor. Halk, fabrikaların önlerinden geçerlerken, kornalarıyla destek veriyorlar.
Yaşananlar, dünya medyasında!

Toplu harekette, sağduyu ve dikkat gerekiyor

Taşıt fabrikalarındaki gelişmeler, milli ekonomiyi bağlıyor.
Türk sanayisinin büyümesinden, yeni modellerin tasarlanması ve üretilmesi, ihracattan ve dünyaya açılmaktan övgüyle söz ederken, emekçiler de önem taşıyor.
İşleyen süreçte işçilerinin nabzını tutamayan, toplu istifalarına engel olmayan ve olamayan yetkili bir sendika, 2 otomobil deviyle mutlak iletişimi de önemseyebilirdi.
İşçilerin örnek gösterdiği Bosch’ta, Renault gibi devlet ve TOFAŞ gibi en büyük holdingin ortaklığı olmayınca…
Sendikanın, 2 devle sözleşmeni yenilenmesi için devlet ve holding karşısında, “Kendisini ortaya atmadığı” yorumu yapılıyor.
Tüm taraflarda, sağduyu ve dikkat şart.

Sosyal medyada, eylem dayanışması

Bursa’daki otomotiv sektöründe yaşanan iş bırakma ve direniş eylemleri, diğer kentlerdeki sektörel ve diğer çevreler tarafından destek görüyor.
Dayanışma ve çağrının adresi, sosyal medya!
Farklı dayanışma ve iletişim platformları aracılığıyla duyurulan ve düzenlenen buluşmalarla Bursa’daki emekçilerin eylem ve mücadelesine destek açıklamaları yapılıyor.

Yeni dönemle yeni “kent” parkı!

Büyükşehir Belediyesi’nin yarım milyon metrekare alana gerçekleştirdiği Hüdavendigar Kent Parkı’na, bugün tören yapılıyor. Bursa, yeni bir 5 yıllık dönemle yeni kent parkı kazanmış oluyor. Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun da katılımıyla tören saat 19:00’da yapılacak.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.