Hava Durumu

Bursa, detaylarını arıyor!

Yazının Giriş Tarihi: 05.07.2012 02:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.07.2012 02:50
Afet riskine dayalı kentsel dönüşüm yasasına, dün Bursa’da Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın katılımıyla başlangıç buluşması yapıldı.
Kentin konuşulacağı toplantıya da, İnşaat, Şehir Plancıları, Jeoloji ve Mimarlar odaları bile davet edilmişti. Gazetecilere açık olması önemliydi.
Bizzat oradaydık!
Vali Şahabettin Harput ve AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, şeffaflığı ve katılımcılığı önemseyip, sağduyulu davrandılar. Kapalı kapılardan olası dışarıya yanlış yansıma ve yansıtmaların önüne geçildi.
Bakan Bayraktar, 1 saat ve ardından bürokratı da 20 dakika konuştu. Yasa metni ve tanımlara, rutin deprem yorumlarına geniş zaman ayırdılar.
Açıklamalarda, Bursa gerektiğince yoktu. İstanbul’a davranıldığı gibi, kapsamlı çalışma, veriler, senaryo, detay ve öngörüleri duymak mümkün olmadı.
Detaylardan uzak, bilinen rutin deprem haritası, ekrana yansıyan baş aktörüydü. Maden Tetkik Arama Enstitüsü’nün yeni zemin haritası da, il geneli itibariyle ekrana yansıdı. İstanbul’a özel, sokaklar düzeyinde yürütüldüğünü de duymuştuk.
Bursa, İstanbul gerçeği kadar, kendisinin farkında... Konulara ve tehlikeye çoktan vakıflık vardı, ancak en yetkili ismin, zamanı iyi kullanamadığını düşünüyoruz.
Protokol mahiyetinde ve rutin konuşmalar uzun sürünce, sonrasında gidilecek sembolik yıkımın töreni nedeniyle zaman daraldı.
Birkaç soru sorulabildi. Sınırlı diyaloglara bakıldığında da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu kent için ciddi bir köprü yapılanmasına gitmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Bursa’ya, İstanbul ve İzmir’le beraber Kentsel Dönüşüm İletişim Ofisi kurulacağını, birkaç gün önce duyduk, yetecek mi?
Sadece halkla değil, belediyeleri de dikkate almak üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın önce kendi il müdürlüğüne özel bir işlev kazandırması gerekiyor. Genç yaştaki İl Müdürü Eyüp Gül’ün, atandığı tarihten beri, gayretli yapılandırma içerisine girmek istediğini de biliyoruz.
Doğanbey kentsel dönüşümündeki iletişim sorununu ve belediyelerin sıkıntılarını dikkate alırsak, bugün artık tüm kenti kapsayan süreç için Ankara’ya büyük görev düşüyor.


Altepe’den ince mesaj!
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, meraklı bekleyişin ardından kente gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a ince sözlerle seslendi.
Deprem riski ve önlemleri açısından, “İstanbul’un ardından, Bursa da gelmelidir.” diyerek, yol haritasında eş davranış ve zaman yönetimi beklentisini vurguladı. Belediyelere rol verilirken, bu süreç için finans desteğine ihtiyaç duyulduğunu da söyledi.
Vali Şahabettin Harput’un konuşmasında, kentsel kimliğin hak edilen boyuta ve daha da güçlü bir duruma getirilmesi için kentsel dönüşümün önemini anlattı.




Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.