Hava Durumu

Bursa gibi büyük ve önemli kentte, böylesi acil durumlara artık dikkat!

Yazının Giriş Tarihi: 03.02.2015 07:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.02.2015 07:50
Bursa olarak… Yaşadığımız afeti dün kaleme alırken, esen lodosla sarsılan Bursa’da, dua edelim; “deprem” olmasın!” başlığını kullandık.
Maalesef…
Olası büyük deprem için uyarıların yapıldığı ve kentsel dönüşümün vurgulandığı Bursa gibi kentte, sadece birkaç saatlik kar ve birkaç günlük lodosla hayat çöküyor.
Kamusal yönetim, süreç yönetiminde zayıf kalıyor.
31 Ocak’la başlayan lodosun esmeye devam ettiği 1 Şubat’ın saat 20:00 sıralarında, Bursa Valiliği tarafından medyaya açıklama servis edildi.
İl Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi olarak durum değerlendirmesi yapıldığından söz edilirken, asayiş bülteni gibi…
Yaralılar ve can kayıpları… Maddi hasarlı olaylar… Meteorolojik bilgiler… Elektrik ve haberleşmenin sıkıntıları…
Kamuoyuna vurgulanan…
“24 saat esasına göre, müdahale ve kurtarma ekipleriyle beraber, görevlerine devam ettikleri…”
Afetin türü ne olursa olsun…
Can kaybı ve yaralanmaların ve maddi hasarların nedenleri, altyapı düzeni ve yapıların durumu, sorgulanmayı gerektiriyor. 
Gelişmiş ülkelerde, böyle oluyor.
İtalya’da teleferik kazası yaşandığında, haftalarca konuşuluyor ve tartışılıyordu. Olayın tüm taraflarıyla bareber, olası yanlışlık, eksiklik ve ihmal sorgulandı.
Gün süresince….
Kamuoyunu bilgilendirme, bilinçlendirme, kenti farklı bölge ve anlarıyla gündeme getirme ve uyarma, üstelik medya kenti olan Bursa’da yapılamıyor.
Güvenlik kameralarıyla donatılmış, belli noktalara hız kontrol noktaları yerleştirilmiş Bursa gibi kentte, trafikte bulunmak: kaderle baş başa kalmak oluyor.
Tartışmalara neden olan ve engellenmesi bile konuşulabilen sosyal medya, halkın birbirleriyle irtibat kurabilmesi açısından afetlerde imdada yetişiyor.

LODOS MUHALEFETİ…

Muhalif siyasi partilerin il ve ilçe başkanlıkları tarafından resmi değerlendirme yapılmadığını, dünkü makalemizle vurgulamıştık.
Halk adına görev ve sorumluluktan söz eden muhalefet, halkın zora düştüğü büyük kentin koşulları açısından ortada yok.
Demokrasi, sadece iktidarki siyasi partinin değil, muhalefetteki siyasi partilerin de değerlendirilmesini ve tartışılmasını gerektiriyor.
Osmangazi Belediye Meclisi’nde MHP’nin sözcülüğünü yürüten Cemil Aydın, ana muhalefet CHP’nin yapamadığını kendi görevi ortaya koyuyor.
Lodoslu açıklamasında, “Bursamız’da altyapı tesislerine ait havai hatların yeraltına indirilip, belirli bir sistem içinde hizmete sunulması gerekmektedir.” diyor.
Kamusal yönetime odaklanırken, “Bursa afet yönetimi konusunda yeterli tecrübeye sahip değildir ya da kriz yönetim beceri ve kabiliyetimiz yok denecek kadar azdır.” yorumunda  bulunuyor.

NİLÜFER'DE “FIKRA”GİBİ DURUM…

Nilüfer’de komşu sitelerden birinin çöp konteynerleri varken, diğerinin konteynerleri olmayıp, ötesinde yeraltı çöp atma noktası bulunuyor.
Çöp konteynerleri bulunmayan siteden, “yan siteye ait konteyner ve etrafına çöplerin bırakıldığı” iddiası vardır.
Komşu site uyarırken, resmi şikayet yapılır.
Nilüfer Belediyesi’nin zabıtası, çevre kirliliğine neden olan suçlu veya suçluları araştırmak ve bulmak yerine, şikayet eden siteye gider ve…
Görüntü kirliliğine neden olduğu gerekçesiyle çöp konteynerlerinin kaldırılmasını ister, yönetici de usanmıştır ve razılık gösterir.
Yakın çevrede bulunan çop konteynerleri bulunmaya devam eden site ve sokaklar vardır, ancak suçsuz cezalandırılır.
Eşeğin kazığa bağlandığı gibi…
Çöp konteynerleri bahçeye bağlanır.
Tarihte, “Mektepler olmasaydı maarifi daha güzel yöneteceğini söyleyen” gibi durumla çöp konteynerleri de, ortadan kaldırtılıyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.