Hava Durumu

"Bursa" işi vagonda, "stratejik" bir hata!

Yazının Giriş Tarihi: 13.03.2012 08:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.03.2012 08:43
Yerli sermaye ve markayla otomobil üretilebilir mi? Yanıtı çok tartışılırken, Bursa'da yerli sermaye eliyle ilk tramvay vagonunun üretilmiş olması, sıradan gelişme sayılamaz.
Büyükşehir Belediyesi'nin, otomotiv kenti Bursa'ya öngördüğü hedef, fiilen de ilk sonuca ulaştı. Uluslararası sertifikasyon alındığında, en başta, Bursa'da Büyükşehir Belediyesi'nin ihalesine katılım olabilecek.
Bursa malı vagon; İpekböceği, İstanbul'daki "Eurasia Rail" fuarıyla ticari görücüye çıkarılsa da… Üretici Durmazlar, stratejik bir hataya düştü.
Firma, bağımsız stantta değildi. Siemens'le ortak stantta yer aldı. İsimler, yan yana kullanıldı.
Yıllarca…
Yabancı ünlü firmalar, önemli projelerde pilot veya ana üretici konumlarında oldular.
Yerli firmalar, sınırlı iş paylaşımı veya taşeron pozisyondaydılar. Günümüzde ise, tersine durum söz konusu. Yurtdışında, örnekler artıyor.
Durmazlar, dünya devleriyle rekabete girmek istiyordu. Siemens'le ortak stant uygulaması nedeniyle taşeronu görüntüsüne düştü.
Stant düzeni, Siemens'i vurguluyordu!
"İpekböceği" adını taşıyan vagonun önüne, İngilizce'siyle "Silkworm" yazılması, dış piyasa açısından belki olağan gözükse de… Bursa ve pilot yerli sermaye, fark edilmiyordu.
Alman firması, aksine Bursa işi vagon için yan pozisyon konumunda. Motor ve üst enerji panellerinin alındığı bir firma olarak, parça alımı yapılıyor. Durmazlar, rayların üzerinde gidilmesini sağlayan "bogi" adlı sistemi, kendine özgü üretimle yapmıştı ve patentini almıştı.
Tanık olduk.
Vagonu gezen bir sektör yetkilisi, "Durmazlar, şimdi bu vagonun neresini yapıyor?" diye sordu. Kafalardaki yerli firma algısı böyle olunca, dikkatleri çeken Alman firması oldu.
Bursa, "% 100 Türk Malı" olmasa bile, "% 100 Tramvay Vagonu Üretimi"ne ev sahipliği yapan bir kent. Üreticisi olan Bursa firması, ciddi bir fuar deneyimi de elde etmiş oldu… Hem de ortak stant kurduğu rakibiyle…



Büyükşehir farkı…

Bursa'daki yerli tramvay vagonu üretimi, üstlenen firmanın kurumsal işleyişinden çok, Büyükşehir Belediyesi'yle kamuoyu paylaşımı sağlanıyor.
Büyükşehir Belediyesi'nin basın açıklamaları, görseller ve tasarımları… Tanıtımda, kıyaslanmak bile bir yana, tek başına…
Bursa kamuoyunun merakla takip ettiği ve siyasi yönüyle de izlenen süreç, firmanın açıklık politikası yürütmesini de gerektiriyor.
Elini taşın altına sokan ve ciddi bütçe ayıran Durmazlar, bir toplum projesi üstlendi. Proje süreci ve aşamalar ise Büyükşehir Belediyesi'nin sayesinde kamuoyuna yansıyor.



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.