Hava Durumu

Bursa, kadın başkan çıkarır mı?

Yazının Giriş Tarihi: 26.08.2012 23:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.08.2012 23:51

Toplam 2 bin 950 belediyeden, sadece 26’sı kadın eliyle yönetiliyor. Büyük siyasi partilerde, erkek egemenliği devam ediyor. Belediye başkanlıklarına kadın aday gösterilmesinde, tam açılım yok. Meclis üyelikleri için de aynı durum söz konusu oluyor.
Halen 16 büyükşehir belediyesi ve bağlı 143 ilçe belediyesi, 65 merkez il belediyesi, 749 ilçe ve bin 977 belde belediyesi bulunuyor.
Belediye çokluğuna rağmen, 15 ilçe, 2 merkez il, büyükşehir belediyesine bağlı 1 ilçe ve 8 belde, kadın eliyle yönetiliyor. Bu belediyelerin 12’si BDP’li, 6’sı CHP’li, 5’i AK Parti’li, 1’i MHP’li, 1’i DP’li ve diğer 1’i de bağımsız belediye başkanıyla 3 yıl geçirdi.
Son yerel seçimlerle 301 bin 759 kişi, yerel yönetim ve karar organlarına seçilirken, sadece 3 bin 708’i kadınlardan oluşu- yordu.
Toplam 31 bin 790 belediye meclis üyesinden bin 340’ı, toplam 3 bin 379 il genel meclis üyesinden 110’u, toplam 34 bin 275 köy muhtarından 65’i, toplam 138 bin 177 köy ihtiyar meclisi heyeti üyesinden 329’u, toplam 18 bin 607 mahalle muhtarından 429’u, toplam 72 bin 583 mahalle ihtiyar heyeti üyesinden bin 409’u, kadın adaylardan tercih edildi.
Yerel seçimler yaklaşıyor!
Bursa gibi, büyük ve önemli kentte, kadın belediye başkanı veya başkanları da seçilebilecek mi?
Siyasi partiler, meclis üyeliklerinde bile, kadınlara yine hayal kırıklığı yaratıyorlar. Seçtirme gücüne sahip siyasi partilerin aday listeleri bile, kadınlara orantılı yer verememiştir.
Bursa için…
İlginç durum var!
Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı en büyük 2 ilçede, kadın belediye başkan adayı çıkmadı. Nilüfer’de ise, daha önce kadın adaylar çıktı ve tümü de kaybetti.
Nilüfer, siyasette stratejik önem taşıyor. Yaşam ve düşünce yapısıyla da, kadın adaylıklara uygun olarak yorumlanır. Aday yapılanlar da, sandıktan çıkan sonuçlar üzülmüştür.
Sosyaldemokrat Halkçı Parti’den mimar Şaziye Sezginer,  Demokrat Türkiye Partisi’nden avukat Füsun Yaşar, Doğru Yol Partisi’nden şehir plancısı Nilüfer Arda Taşan ve AK Parti’den mimar Işıl Zeliha Gençoğlu, geçmişe damgalarını vurdular.
Mesleklerinde kendilerini kanıtlamış Nilüfer’in kadın belediye başkan adayları, mücadele ettiler ve sempatiyle de karşılandılar. Ancak tarih yazılamadı.
Farklı dernek ve platformlarla çalışmalar yürütülse de, çağrılar yapılsa da… Siyasi partilerin kendi politikalarına endeksli bir demokrasi açılımı gerekiyor.

 

30 Ağustos süreci…

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başkomutanlığında, 1922 yılında 26 Ağustos’ta başlayan büyük muharebe, 30 Ağustos’taki büyük zaferle taçlanmıştı.
Cezayir’in milli halk kahramanının anıldığı Bursa’da, 30 Ağustos ve süreci için henüz duyduğumuz ve duyurulan etkinlik yok.
Osmanlı döneminin milli mücadelesi milli mücadele ve zaferleri zafer de, Atatürk’le yürütülen milli mücadele “milli mücadele” değil mi ve büyük zaferleri de, “büyük zafer” değil mi?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.