Hava Durumu

Bursa’nın en büyük ilçesi “bölünme” kıskacında!

Yazının Giriş Tarihi: 06.06.2012 00:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.06.2012 00:50
 İlgili yeni yasal düzenleme, Bursa'daki ilçelerin tümünü Büyükşehir Belediyesi'ne bağlayacak. Yeni ilçelerin kurulabileceği de gündeme gelmişti.
Nilüfer'de Görükle'nin ilçe yapılacağı konuşulsa da… AK Parti'nin yerel otoritesi, siyasi tartışmalara da konu edilen düşüncenin, gündemden düştüğünü açıklamıştı.
Yıldırım'da ise, en doğudaki çayın doğal sınır yapılması, yer devriyle Gürsu ve Kestel ilçelerine yeni sınır düzenlemesi yapılabileceği, yine gündemde.
AS TV'de, dün Aysın Komitgan'ın yönetiminde Ersel Peker'le de beraber, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi konuk ettik.
Büyükşehir Belediyesi'nin en büyük 3 ilçesine yönelik olası sınır düzenlemesini de, sorduk. En büyük otoriterliğe doğru, ne düşünüyordu?
Osmangazi gibi nüfus yoğunluğuna rağmen, Yıldırım'ın sınır olarak küçük olduğunu, farklı belediye yaratılmasının anlam taşımadığını söylüyor. En doğusundaki komşu belediyelerle doğal sınır düzenlemesi olabileceğine, işaret ediyor.
Nilüfer'in, sınırlarıyla Yıldırım'dan daha küçük olduğunu belirtirken, bu ilçede de yeni belediye türetilmesine sıcak bakmıyor. Böyle bir düşüncenin de, gündemin dışında kaldığını anımsatıyor.
Osmangazi'nin bölünmesine olumlu yaklaşmıyor. Mevcut statünün, ihtiyaçlara yanıt verdiğini belirtiyor ve “İlan edilen yeni ilçe, uygulamada yılları gerektirebilen süreç alabiliyor. Mevcut yapıda, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyesi, hizmet yürütüyor.” şeklinde konuşuyor.
Ancak…
En büyük ilçenin, hükümet gündemiyle bölünme baskısı altında bulunduğunu da dile getiriyor ve Ankara'daki bir düşünceyi açıklıyordu.
Osmangazi'den, yeni ilçe türetilmesinin gündemde olduğunu vurguluyor.
Türkiye'de nüfusu 800 bin dolayındaki en büyük 3 ilçe arasında, Osmangazi'nin de yer aldığına işaret ederek, “Türkiye'nin en büyük ilçeleri, bölünmek isteniyor. Ve bu düşünceye olumlu bakmıyorum. Gereği de yok.” diyor.
Yeni düzenleme, nüfus yoğunluğunu azaltma görülüyor ise… Osmangazi'den Nilüfer ve Yıldırım'a kısıtlı yer devri düşünülebileceğini belirtiyor. Bölünmek yerine, ara çözüm formülünü vurguluyor.
Temelde, Bursa'nın en büyük ilçesinin bölünmesine ve ara çözüme olumsuz görüşünü paylaşıyor. Yerel kamuoyunun da, sıcak bakamayacağını anlatıyor.
Altepe, Büyükşehir Belediyesi'ne yeni ilçelerin katılımını ise, hem belediyeler hem halklarının menfaatine de görüyor.

Çifte tepki!
TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Merkezi, bu hafta kutlanan Dünya Çevre Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, devlet ve hükümet politikaları eleştirildi.
Tüm canlıların yaşam alanlarına ve haklarına sahip çıkılması istenen açıklamada, “Kısaca doğamız ekonomiye feda edilmektedir. Aynı süreçten tarihi çevremiz ve kültürel değerlerimiz de etkilenmekte, giderek değersizleştirilerek yok edilmektedir.” deniliyor.



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.