Hava Durumu

Bursa tramvayına “Alman” gölgesi!..

Yazının Giriş Tarihi: 26.03.2012 08:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.03.2012 08:42
Yerli Durmazlar, ilk tramvayını çoktan duyurdu. Teşvik eden Büyükşehir Belediyesi, reklam panolarıyla kentsel gururu duyuruyor.
BursaRay’a ilk vagonları veren Siemens, tedarikçi gösteriliyor. Yerel medya, kentlilik ve memleket meselesi olarak bakmaya devam ediyor.
Kentin firması, İstanbul’daki fuarda, taşeron görüntüsüne düşmüştü. Büyükşehir Belediyesi faktörü, ancak Başkan Recep Altepe’nin ziyareti ve açıklamalarıyla tüm Türkiye’ye yeniden vurgulanmış oldu.
Açıkçası…
Durmazlar, şimdiye kadarki süreçte kendisi dışa kapalı oldu. Büyükşehir Belediyesi, tek başına kaldı. Bursa’da kaydedilen gelişme, Siemens, kendisine pay çıkaran açıklamasıyla soru işaretleri altında kalıyordu.
Alman firması, İstanbul’daki “Eurasia Rail” fuarına, Durmazlar’la ortak stantta katıldı ve böyle bir fotoğrafa davet edendi.
Günler kala yapılan açıklamasında, “Durmazlar ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle üretilen İpekböceği isimli tramvayda, Siemens'in tüm dünyada kendini kanıtlamış raylı sistemlere yönelik elektrik motoru ve teknolojik aksamları kullanılıyor.” görüşlerine yer veriliyordu.
Özellikle “Siemens'in standında, ayrıca Durmazlar ile birlikte geliştirdiği Türkiye'nin sertifikasyonu tamamlanmış ilk yerli tramvayı da bulunacak.” denilmiş olması, Bursa’nın yerel yönetimi ve firmasında soğuk duş oluyordu.
Kentteki açıklamalarda, Siemens’ten söz edilmez, ön plana çıkarılmaz. Vagonun, Durmazlar tarafından geliştirildiği vurgulanır. Sertifikasyon da henüz yoktu ve Bursa ihalesi için bekleniyordu.
Siemens’in açıklaması, dünyaya yayıldı... Ulusal gazete ve televizyonlara, ülkenin dört yanındaki dergilere, çoktan kaynak oluşturmaya başladı. Siemens, Bursa’daki üretim için temel etken gibi görülmeye, telaffuz edilmeye başladı.
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nin “Perspektif” adlı dergisindeki haberde, yine Alman firmasının açıklamasına dayanıyor ve “Siemens'in standında, ayrıca Durmazlar ile birlikte geliştirdiği Türkiye'nin sertifikasyonu tamamlanmış ilk yerli tramvayı da yer aldı.” deniliyordu.
Büyükşehir Belediyesi, projeye ait süreçteki tüm iletişim ve paylaşımı tek başına sağlıyor. Alman firması ise, kendi bakış açısıyla konuşuyor ve kendisini ön plana çıkarmış oluyor.
Bursa firması, şeffaf, paylaşımcı bir politikaya geç kalıyor. İnternet sitesinde, tramvayın T’sine rastlamadık veya fark edemedik. Büyükşehir Belediyesi, bazı soru işaretlerinin diğer tarafı oluyor.
Emek ve başarı var ise, gölge eden ve soru işaretlerine neden olan tartışmaların odağına düşmemelidir, düşürülmemelidir. Özel firma, kendi pozisyonunun gereğiyle yoluna devam etmelidir.



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.