Hava Durumu

Bursa’ya diyene bak, bir de yaptığına bak!

Yazının Giriş Tarihi: 25.01.2015 08:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.01.2015 08:17
Bursa’nın, kentlisiyle beraber farklı ve özel bir kent olduğunu, yanı sıra yaşadığı çelişkilerini ve tuhaflıklarını, her fırsatta anlatıyoruz.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın düzenleyeceği Bursa Şehir Kimliği Çalıştayı’nın 2.5 saat süren tanıtım toplantısını, önem ve dikkatle izledik.
Tanıtım denilmesi, yanlıştı.
Katılım, kamu kurumlarından belediyeler, il ve bölge müdürlükleri ile özel sektöründen sivil toplum platformlarına kadar; dernek, birlik ve odalar ile belediye meclis üyeleri ve siyasi parti temsilcileri…
Program yürütülürken…
Bursa gibi, çok önemli ve büyük bir kentin önüne, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca Bakan Danışmanı İbrahim Acar’la çıkılmasını, yanlış olarak yorumluyoruz.
Bu nedenle…
Buluşmaya, Vali Vekili, Büyükşehir Belediye Başkanvekili ve Uludağ Üniversitesi Rektör Vekili olarak katılımları da, anlam yüklü oluyor.
Büyükşehir Belediyesi statüsüyle yönetilen Bursa’ya Ankara’dan kimlik biçmeyi görev kabul edilen otoriter adımı da, başlı başına tartışmak gerekiyor.
Bursa, yönetimsel kadroları, sektörler ve toplumla Bakan Danışmanı’nın karşısına oturtulacak kent olamayacağı gibi,  bakış açısını ve öngörüleri de yadırgadık.
Kent kimliği için…
Tüm katmanlarıyla 7 Şubat’ta yapılmak istenen 5 saatlik buluşmada, farklı düşünce ve bilgiler ile belgesel verilerin elde edileceği, tartışmaların yürütüleceği söyleniyordu.
Bir Sonuç Raporu oluşturulacağı vurgulanırken, özellikle belediyeler, kurumlar ve sektörler olmak üzere de, “Ellerine vereceğimiz sonuç raporu…” ifadesi kullanıldı.
Bakan Danışmanı tarafından…
Dikkate alınacak kaynak ve müracaat belgesi olarak tanımlanan Sonuç Raporu’yla ilgili söylem ve politikaya karşılık, Bursa’nın yaşadığı gerçekleri anımsadık.
Açıakçası…
Bursa’nın İmar Anayasası olarak karara bağlanan ve yürütülmek istenen 1/100.000 Ölçekli Bursa Çevre Planı’na, ara kararlar iliştirildi. Kentsel dönüşüm gerekçesiyle ovaya imar kararları da çıkabiliyor.
Yapan…
Bursa’ya kentsel kimlik için ortaya çıkan ve Bursa’yı bakan danışmanı düzeyinde karşısında toplayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı…

Ne bekliyordunuz?

Bursa Kent Konseyi Arazi Kullanımı ve Su Kaynakları Çalışma Grubu Temsilcisi Ayhan Sarıbıyık, kent kimliğinden söz eden bakanlık için çarpıcı bir konuşma yaptı.
Çelişkiden söz etti…
“Ankara’daki bürokratlar, dağ ilçelerine gitmeden, oraları görmeden taş ocağı izinlerini veriyor. BUSKİ’nin su kaynakları çevresinde, BUSKİ’nin haberi olmadan inşaatlar yapılıyor.”
Bir başka katılımcı, kent gönüllüsü olarak yıllarca düşünce ve önerilerin yürütüldüğünü belirtirken, “Çalıştayla yapılacak çalışmaların da, boşa gidip gitmeyeceği” sorusunu sordu.
Diğer bir katılımcı da, kent kimliğinin gündeme getirilmesine rağmen, “Kentin kimliği için çalışma yapılmasından söz ediliyor, ancak bu belli olmadan ve bize sorulmadan kente lale logosu getirildi.” diye konuştu.
Yıldırım’ın Şirinevler’ini yöneten muhtar da, “Evet, kaçak inşaat yaptık. Bir hata yaptık. Ancak mahallemizin %60’ının suyu, elektriği yok. Tek kişi üzerinden 10 kişi, elektrik kullanıyor. Böyle bir mahalleyle mi, kent kimliği olacak?” sorusunu sordu.
Söylenenlere karşılık, “Böyle kent refleksi görmedik” ve “Bursa, duygusal ve hassas bir kent” yorumu yapıldı. 
Yanı sıra…
Sorulan sorulara bakarsak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Danışmanı İbrahim Acar’ın demokratik bir sağduyuyla dinlediğini ve notlar aldığını da ifade edelim.

O da konuştu!

İnşaat Mühen-disleri Odası Bursa Şubesi’nin eski başkanı ve CHP’nin büyükşehir belediye başkan adayı Necati Şahin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Bursa’daki ilk büyük buluşmasına katılanlar arasındaydı.
Şahin, Bursa Şehir Kimliği Çalıştayı’nın tanıtımında söz alarak, değerli varlıkları ve potansiyeli açısından, büyük övgüyle anlatılan Bursa’nın bugününü tartışmaya açtı.
Korunan değil, zarar verilen kent iddiasını ortaya koyarken, “Yaşadığı kentin zenginlik ve büyüsüne yeterince sahip çıkamayanların kenti” yorumunda bulundu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.