Hava Durumu

Büyükşehir’den Avrupa adaylığı!

Yazının Giriş Tarihi: 12.09.2014 07:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.09.2014 07:55
Bir zamanlar… Bursa, yeşiliyle anılırdı. Bugün… Öyle yeşil yok, ancak…
Yeşil denilince…
Bursa, akıllara geliyor.
İstanbul gibi…
Yok olmuşluk yok.
Yaşanan tartışma ve kaygılara rağmen…
Kentin merkezi ve yakın çevresinde, başka büyük kentlerin bile sahip olamadıkları yeşil alan uygulamaları bulunuyor. Altyapı düzeni yürütülebiliyor. Sanayide, kontrolden çıkmışlık yok.
Açıkçası, Bursa iyidir. Büyükşehir Belediyesi, sözünü ettiğimiz bugünkü Bursa için “Avrupa Yeşil Başkent” adaylığı sürecini yürütüyor.
Yüksek çevresel standartlara ulaşmış, çevresel iyileşme ve sürdürülebilir kalkınma için iddialı hedefleri olan, diğer Avrupa kentlerine örnek teşkil edebilecek kentlere verilen ödülün adaylığı…
Avrupa Birliği’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun 2010’dan beri yürüttüğü; çevre dostu kent yaşamını teşvik etmeyi amaçladığı ödülün, 2017’de kazanılması hedefleniyor. Büyükşehir Belediyesi Çevre Dairesi Başkanı Nalan Fidan’ın koordinatörlüğünü yürüttüğü süreçte, adaylığın sisteme girişi yapılırken, çeşitli kriterleri karşılayacak dosya hazırlanıyor. Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin kentlerinin yanı sıra, aday üye durumundaki Türkiye, İzlanda, Sırbistan, Karadağ ve Makedonya’dan da katılım olabilecek.
Büyükşehir Belediyesi, 2014 adaylığını da yürütmüştü, ancak kazanamamıştı. Bu ilk adaylığın, önemli deneyim ve ödüle yaklaştırıcı aşama olabilmesi önemseniyor.
Avrupa Yeşil Başkent ödülü, 2010’da İsveç’in Stockholm, 2011’de Almanya’nın Hamburg, 2012’de İspanya’nın Vitoria-Gasteiz, 2013’te Fransa’nın Nantes, 2014’te Danimarka’nın Kopenhag, 2015’te Birleşik Krallık’ın Bristol ve 2016 için Slovenya’nın Ljubljana kentlerinin olmuştu. Bursa’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası’na girebilmesi de, uzun soluklu bir sürece dayanıyordu. 
O dönemde de etüt ve projelerden sorumlu Fidan’ın koordinatörlüğünü görüyorduk. Fidan, şimdilerde Avrupa Yeşil Başkent ödülünün 2017 adaylığının başında bulunuyor.

Muhalefet, paçaları sıvadı!

Doğanbey kentsel dönüşümünde, ana muhalefet CHP’yi pek bölgede görmüyorduk, ancak TBMM’ye taşınan soru önergeleri ve yapılan görüşmeler oluyordu.
CHP’den dün yapılan yazılı açıklamada, PM Üyesi ve Bursa Milletvekili Sena Kaleli ile İl Başkanı Metin Çelik’in, yağışlar sonrası incemelerde bulundukları belirtiliyordu.
İl yönetim kurulu üyeleri Hasan Taykut ve Burak İleri’nin de katıldıkları programda, Büyükşehir ve Osmangazi belediyeleri eleştiriliyor.
Yağışlar nedeniyle…
Kentin sadece çukur semtlerinin değil, genelinin etkilendiğinden söz edilen açıklamada, yatırım politikası da ele alındı.
Yeni teleferik için “Defalarca bozuldu!” ifadesi kullanılırken, “Onlarca Bursalı ve turist havada asılı kaldı.” vurgusu yapılıyordu.
CHP’nin milletvekillerinden Turhan Tayan da, kentin altyapı yetersizliği iddiasıyla Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. 
Tayan, “Bursa Avrupa Konseyi tarafından Avrupa Şehri seçilmiştir. Ancak Avrupa Şehri’nin altyapısı felçtir.” yorumunda bulundu.

Başkan, uğurlama halayında!

Düzenli mahalle ziyaretleriyle dikkati çeken ve gece gündüz bu uygulamayı yürüten Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, böyle bir gezide asker uğurlamasına katıldı. Vatan Mahallesi’nde, yeni asker adayı Semih Yenivatan’ın kışlasına uğurlama eğlencesine katılan Edebali, gençlerle halay çekti.



 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.