Hava Durumu

Büyükşehir’e para müjdesi!

Yazının Giriş Tarihi: 16.07.2012 07:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.07.2012 07:36

Sebze ve meyve hallerinin işleyiş esaslarını düzenleyen yeni yönetmelik, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin henüz ilk yılında 2.5 milyon TL dolayında gelir elde etmesini sağlayacak.

Uygulama, geçen hafta yürürlüğe girdi. Öncesine kadar, belediyeler, işyerlerinin satış gelirlerinden sadece rüsum adıyla yüzde 2 oranında pay alıyorlardı.
Yeni düzenlemeye göre, işyerlerinde kiracı statüsü başlatıldı. İşyerleri, 1 Ocak 2012 itibariyle de, mevcut kullanıcılarına 12 yıl süreyle kiralanmış sayıldı. Bu sürenin sonunda de, işyerleri ihaleyle kiralanacak. Son kullanıcılarına, ihale tutarı üzerinden öncelikli teklif götürülecek.
Bursa’da Büyükşehir Belediyesi’ne ait Hikmet Şahin Sebze ve Meyve Hali’nde 150 ve balıkçılık için 20 işyeri bulunuyor. Büyükşehir Belediyesi’nin, aylık 1.000 - 1.500 TL arasında değişen tutarlarla bu yıl geçerli olacak kira bedellerini belirlediği ve bildirdiği de öğrenildi.
Kiralama ve kiracı statüsüne geçilmesinin, hallerdeki işyerlerinin yıllarca aynı kullanıcılar elinde olmasına son vermeyi amaçladığı kaydedildi. Özel yasa ve yönetmeliklerin, işleyişteki yeni sistemi güçlendirmeyi ve tam kayıt altına almak isteğinden söz ediliyor.
Üreticilerin pazaryerlerinde doğrudan satışına 200 kilogram sınırı getirilirken, bu miktarın üzeri ve kendi özel yerleri dışında ve sürekli satış yapanlara da, vergi mükellefliği getirildi.
Büyükşehir Belediyesi’nin, 30 dolayında işyerini satmayı planladığı konuşuluyor, ancak rakamların da yüksek yorumlandığı konuşuluyor. Yeni yönetmelik, satışlara da %50 sınırlaması getirdi.
İşyerleri satılsa bile, yasada öngörülen eylemlere aykırı hareket edilmesi durumunda, tapu kütüklerine şerh uygulamasıyla geri alınabilecek.
Bursa’daki tesiste, eski tesisten müktesep hakla 60, Gürsu’da devre dışı bırakılan tesis ve Zafer’den tasfiye edilen eski patates hali işletmecilerinden 60 olmak üzere, 120 işyeri, öncelik yoluyla tahsis edilmişti.
Bu arada, Büyükşehir Belediyesi’nin tesise girişte örneğin kamyonetlere girişte 2.5 TL uygulanırken, yüksek tonajda yüksek tutar uygulandığı ve ücret politikasının eleştirildiği öğrenildi. Kış döneminde günde ortalama 400 dolayındaki araç girişinin, yaz aylarında binlerle ifade edildiği söyleniyor.
Bu arada…
Pazaryerlerine yönelik yeni uygulamalar da gündemde, ancak yasa gereğince, ilerleyen yıllarda da yürürlüğe girecek.
Tüm Türkiye’de, cadde ve sokaklardaki geleneksel açık pazaryerlerinin 2017 yılına kadar kaldırılması ve sabit kapalı semt pazaryerleri uygulamasına geçilmesi öngörülüyor. Geri dönüşümü zor naylon poşet kullanımına da, 2015 yılında son verilecek.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.