Hava Durumu

Çanakkale Zaferi’nde, Bursa kaç şehit verdi?

Yazının Giriş Tarihi: 18.03.2015 07:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.03.2015 07:45
Dünya konuşuyor…
Çanakkale’de yazılan destanı!
Bursa olarak…
Çanakkale Savaşları’na en çok şehidi veren vilayet olmak, büyük destanın ve zaferin kahramanları arasında, duygu ve gururu bir başka yaşamak demek…
Milli Savunma Bakanlığı’nın resmi kayıtlarında, Bursa Vilayeti’nden şehit sayısının 3 bin 727 olduğu belirtiliyor, ancak…
Kentin yetiştirdiği tarihçilerden Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu’nun 2011 yılında yaptığı önemli bir açıklama, önemli bir gerçeği belleklere taşımak istiyordu.
Oğuzoğlu, 2 yıldır Bursa ve ilçelerinde yaptıkları araştırmalar kapsamında, köylerin yaşlı şahsiyetleriyle görüşmeler yapıldığını söylüyordu.
Elde edilen sonuç ve yapılan değerlendirmelerin doğrultusunda, “Şehit sayısının Savunma Bakanlığı kayıtlarında gözükenin en az     4 katı olduğunu düşünüyoruz” diyordu.
Saha çalışmalarından örneklemeyle…
“Küçükorhan köyünde yapılan bir tespitte, Savunma Bakanlığı resmi kaydında 3 şehit gözüken köyden Çanakkale’ye giden 8 kişinin dönmedikleri bilgisine ulaştık.”
Yanı sıra…
“Mudanya Mirzaoba köyünden 3 şehit gözükmesine rağmen köyün yaşlılarından Sait Alper’in yaptığı araştırmada 25’ten fazla Çanakkale şehidi tespit edilmiştir.”
Gerekçelere ilişkin olarak, “Sonradan takviye olarak gidenlerin şimdiye kadar sayılarının tasnifi yapılmış değildir. Sonradan gönderilen müretteb taburlarında mutlaka kayıtlarının olması gerekiyor. Çünkü bu askerlere de kıyafet verildi” demişti.

Bursa’nın Deniz Baykal’ı, gümbür gümbür konuştu!

CHP’de eski genel başkan Deniz Baykal’la geçen yılların ardından, Bursa’da kendi ismi ve soyadını taşıyan genç isim, hayli popülerlik kazanmıştı.
Bursa’nın Deniz Baykal’ı, şimdilerde millekvekili olabilmek için çalışırken, dün Bursa Hakimiyet’in konukları arasındaydı.
İddialı, özgüven sahibi!
Sandıktan bazı isimlerin şimdiden aday çıkmış sayıldığı, bunu sağlayacak organize örgütlenmeler ve anahtar listelerin dolaşacağına ilişkin söylemlere karşı, soğukkanlı duruyor.
Saha çalışmalarına dayanarak, “Örgütümüz, önseçimin yapılacak olması nedeniyle düğün yapıyor. Üyelerimiz, hür iradeleriyle tercihlerini yapacaklardır ve böyle görüyorum” diyor.
Siyasetin rekabetiyle…
AK Parti’nin avukat milletvekillerini de eleştiriyor.
“Hukuk mezunları, önce diploma ve sonra ruhsatını alırken, doktorlar gibi yemin ederler. İki kez yaşanan bu duruma rağmen, hukuk devleti ilkesi açısından AK Partili milletvekillerinin duruş ve kararlarını tartışmak gerekiyor.”

Büyükşehir’den, “Bursa Şehitleri”

Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıldönümünü kaleme alırken, Büyükşehir Belediyesi’nin önemli bir belge yayınından söz etmek istiyoruz.
Yerel yönetim kurumuna bağlı bulunan Bursa Kültür A.Ş. tarafından 2011 yılında yayınlanan Bursa Şehitleri ve Şehitlikleri, bir kentin kahramanlığına yer veriyor.
Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden Yard. Doç. Dr. Seher Boykoy’un kaleme aldığı eser, Bursa Vilayeti’nin tüm savaşlardaki şehitleri hakkında bilgi ve veriler ile şehitlikleri anlatıyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.