Hava Durumu

Dertli “dağ” ilçeleri, ulusal vitrine çıkıyor!

Yazının Giriş Tarihi: 04.09.2012 10:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.09.2012 10:09


Önemsenen kültürel miras, bu kez kırsal yerleşim bölgeleri açısından ele alınacak. Bu gündem, Bursa’yı da öne çıkaracak.
Yabancı konukların da yer alacağı organizasyon, 6 Eylül- 9 Eylül tarihleri arasında yapılacak.
Tayyare Kültür Merkezi’nde Cuma günü panel düzenlenecek, ertesi günde ise, Kocayayla’da meclis toplanacak. Son gün, Cumalıkızık gezilecek.
Uludağ’ın ardındaki ilçeler, kendi bölgelerinde ve belediye başkanlarının konuşmalarıyla boy gösterecekler.
Tarihi, doğal, kültürel değerlere sahip kırsal bölge ve köyler, çevreleri ve mimari koşullarıyla ele alınacak. Yerli ve yabancı örnekler anlatılacak ve deneyimler paylaşılacak.
Dağ ilçeleri…
Bursa, siyasi partilerin iktidarlarını sıklıkla yaşıyor, ancak Bursa’nın 4 dağ yöresi ilçeleri, sorun ve beklentileriyle konuşuluyor.
Harmancık, Keles, Büyükorhan ve Orhaneli, Bursa gibi önemli ve büyük batı iline bağlı olmalarına rağmen, kalkınma sorunu yaşamışlardır.
Coğrafi koşullar, sorunlara nedenlerden biridir. Günübirlik iş ayrılığı veya temelli gidişler, trajik bir başka gerçektir.
Tarihi Kentler Birliği’nin dağ yöresindeki programı, dağ ilçelerinin son durumu ve görücüye çıkarılması için önemlidir.
Dağ ilçeleri, iddia edilen dertlerin varlığı kadar, şans ve avantaj olan bir potansiyelin varlığına sahiptir.
Tarihi, doğal, kültürel varlığıyla dağ ilçelerinin ciddi bir potansiyeli vardır. Ticari canlılık ve gelişimde, turizmin artık fırsat aracı olduğu, bir gerçektir.
Tarihi Kentler Birliği’nin Bursa’daki buluşma konusu ve gündemde özel yer veriliyor olması, dağ ilçelerinde umutsuz ve sıradan bir durum gözüyle de bakılmamalıdır.
Türkiye’nin kentleriyle ortak durum değerlendirmesi ve deneyim paylaşımı, süreç itibariyle devlet, hükümet ve yerel politikalarına yön verilmesi ve yeni adımlar için önem taşıyor.
Kocayayla’daki meclis oturumundan sonra, yakınlardaki Gelemiç Köyü’ne de gidilecek.
Yıldırım Belediyesi’nin özel proje yürüttüğü Cumalıkızık ise, Uludağ’ın eteklerinde, bir kültür incisi olsa gerek…
Avrupa Tarihi Kentler Birliği’nin temsilcisi Rand Eppich de, kültürel miras ve kırsal bölgelere yönelik süreç uygulaması olan HISTCAPE örneğini anlatacak.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin Tayyare Kültür Merkezi’ndeki açılış konuşması, “Kale, çarşı, mahalle köy: Dünden bugüne Bursa örneği” temasını konu alıyor.
Yerel yönetim politikasıyla tarihi ve kültürel miras çalışmalarıyla oluşan kentsel uyanış ve UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne adaylık süreci, Bursa’yı öne çıkaran detaylar olacaktır.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.