Hava Durumu

“Dev” proje için önce “güvence”!

Yazının Giriş Tarihi: 07.08.2014 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.08.2014 08:03

Göreceksiniz, gelecekte ne kadar doğru bir iş yaptığımıza hep birlikte şahit olacağız.”
Bugün…
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Kahraman’ın önemli, yeni açıklamasından, son cümleleriyle sözlerimize başladık.
Yapılması hedeflenen DOSAB Elektrik ve Buhar Üretim Tesisi için henüz ilgili resmi kurumlardan alınmış onay yok, ancak süreci yürütülüyor.
Tartışmalar oluşunca…
Milletvekilleri, siyasi partiler, kamu kurumları, meslek odaları ve bazı sivil toplum örgütleri ile bazı çevrelere brifing düzenleniyor ve projenin detaylı tanıtımı gerçekleştiriliyordu.
Dün…
Basın toplantısı yapıldı.
Yaşanabilir çevre açısından…
Ortaya atılan soru işaretlerine açıklık getirilmesi, yönetimsel olarak tartışma ve eleştirilere cevapların verilmesi amaçlanmıştı.
Kahraman’ın açıklamasındaki son cümleler de, öncesindeki kendi anlattıklarının ötesinde, kent ve insanları için güvence özelliği taşıyordu.
Yönetim olarak…
Bursa’nın önüne çıktılar.
Açık sözlülükle…
Kahraman,  uygulamaya geçilmesi için temel basamak vizesi anlamına gelen Çevresel Etki Değerlendirmesi’nin sonuçlanmadığını da özellikle vurguluyor.
Sonuç, olumlu olacaktır.
Çünkü…
Sözlerden, beklenti anlaşılıyor.
Oluşan ve oluşturulan tartışma ve soru işaretlerine karşılık, “Henüz ÇED alınmış, iş bitmiş değildir. Her şey şeffaf bir şekilde devam etmektedir. Çevre Bakanlığımız, mevzuat gereği ÇED sürecinde halkın katılım toplantısı öngörmemiştir. Buna rağmen, bizler halkımızı bilgilendirmeyi, mahalle mahalle, site site projemizi anlatmayı sürdürüyoruz” diyor.
Yanı sıra…
Sermaye topluluğu ve sanayicileri olma konumuna rağmen, “Bu yatırım, kişilerin menfaati olan bir yatırım değildir. Ülke ve bursa menfaati söz konusudur. Bu santralde hiç bir kişi ve kurumun ortaklığı yoktur, olmayacaktır. Yüzde yüz DOSAB tüzel kişi-
liğinin malıdır” şeklinde konuşuyor.
Son durum itibarıyla…
Dediği…
“Ne kadar doğru ve çevreci bir yatırım yapacağımızı, bıkmadan usanmadan herkese anlatacağız.”

 

MERAK EDİLEN SORU!

 

Kimi zaman…
Bursa’nın gündeminde, sorular oluşur.
Tartışmalarla beraber…
Aylarca konuşulur.
Şimdi…
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ne yapılmak istenen DOSAB Elektrik ve Buhar Üretim Tesisi için de, böyle süreç yaşanıyor.
Çevreye zararı olacağından söz ediliyor, ancak tartışılması ve yanıtının aranması gereken sorunun doğru şekli, “Çevreye zararlı mı?” olacaktır.
DOSAB’ın teknik sunumu, çevreye zarar verilmeyeceğini ve böyle olmaması için de gerekli teknik unsurlar ve maliyet artışının da gözetildiğini gösteriyor.
Açık anlatımla…
Ovaakça Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı’nda yapılanların aksine, devasa kule veya kuleleler yapılmayacak. Siyah duman çıkmayacak. Baca çıkışı, AB sınır değerleri ve altında olacak. Kömür nakli, ana çevre yolundan ve kapalı halde sağlanacak, kapalı alanda tutulacak.
Projeye karşı çıkan “çevreci” bir derneğin, kendilerine brifing verilmek istenmesine karşın, “İletişim kurmama” kararı aldığı söyleniyor.
Hayret ettik.

 

MADEM BURSA İÇİN…

 

Doğruları iddia
ederken…
Yanlışlara kapılma oluyor.
Yanı sıra…
Asıl gerçekler var, ancak…
Konuşmak zor oluyor.
Ya da…
Konuşulmuyor.
Bursa’da da, tanık olu-
yoruz.
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ne, kömürle çalışan Elektrik ve Buhar Üretim Tesisi hedeflenirken, çevreci ilke ve projelendirme vurgulanıyor.
Rağmen…
Farklı eleştiriler, kaygılar savunuluyor.
Bursa Ovası denilince…
Konutlaşma gerçeğini yaşıyoruz.
Hava kirliliği denilince…
Kömür, doğrudan havaya karışıyor.
Trafik sorunu denilince…
Kamyonlar ve TIR’lar, İzmir-Ankara karayolunda.
Madem Bursa için…
Kentli arasında konuşulması, özeleştiri yapılması  ve gerektiği haliyle itiraz ve karşı duruşlar gerektiren çok şeyler var.






 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.