Hava Durumu

Devletin, dönüşümde ilk balyozu kendisine!

Yazının Giriş Tarihi: 02.07.2012 01:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.07.2012 01:09
Bursa’da geçen haftanın son mesai gününde yapılan bir açıklamayla kentsel merak oluştu.
Vali Şahabattin Harput, Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesini öngören yasanın uygulanmasına, bu hafta fiilen başlanacağını duyurmuştu.
Nerede ve nasıl olacağı, merak uyandırdı. Hem Büyükşehir hem de 2 büyük ilçenin belediyeleri, gündeme geliyordu.
Yıldırım Belediyesi’nin Ankara karayolunun altı için 2 ay önce açıkladığı büyük, iddialı uygulama, özellikle akıllara ilk gelendi. Radikal bir düşünce taşıyordu, geniş alanı kapsıyordu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın da katılacağı program, afet riski ve kentsel dönüşüm tartışmalarının odağında düzenlenecek.
Öğrendik ki…
Devlet, ilk balyozu kendi binasına vuracak!
Yani…
Devlet, vatandaştan önce kendisine dokunacak.
Sembolik olarak bir binanın yıkımıyla kentsel dönüşümün Bursa’da da başlatılacağı açıklanırken, balyozun ilk olarak, Çekirge’de ve Maliye’nin binasına vurulacağını öğrendik.
Maliye Bakanlığı’nın Çekirge Devlet Hastanesi yanındaki 26 daireli lojmanlarının, teknik çalışmayla depremde yıkılma riski taşıdığı saptanmıştı. Bu nedenle tahliye edilmişti.
Çürük olarak tanımlanan lojmanlar, kentsel dönüşüm odaklı yasanın gereği ve ruhu açısından, 4 Temmuz 2012 tarihli programla yıkılmaya başlanacak.
Yeni lojman yapılmayacak. Kentin değerli bir bölgesindeki arsanın, daha sonra da satışı planlanıyor. Böylelikle arsada, yeni sahibiyle güvenli yeni konut dönüşümü sağlanacak.
İktidarın kentsel dönüşüm yasasına Bursa’daki ilk resmi adım da, sanılanın aksine belediye projesiyle değil, sürpriz şekilde merkezi yönetim ve Valilik adımıyla oluyor.
Uludağ’daki 1. bölgenin yapılaşmasına müdahale süreci de, devletin kendisine ait binaların yıkılmasıyla başlatılmıştı. Öncülük edilmesi açısından kentsel dönüşüm süreci için de aynı davranış sergilenmiş oluyor.


Kentsel buluşma, medyaya açık olacak mı?
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın katılımıyla 4 Temmuz’da yapılacak toplantıda, Bursa’nın kentsel dönüşüm süreci ele alınacak.
Bursa Valiliği, merkezi ve yerel yönetim kurumları ile sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirecek.
Düşünceler, deneyimler, yol haritası konuşulacak! Valilik ve AK Parti, şeffaf ve paylaşımcı politika mesajlarıyla dikkatleri çekiyor.
Kentlide, yanlış bilinenler de var. Örneğin kaçak ve çok katlı yapı sahiplerinde, borçsuz, eldeki daire sayısı kadar hak sahipliği beklentisi bulunuyor.
Şeffaf, paylaşıma dayalı, tek elden ve doğru bilgilendirmelere dayalı bir süreç yönetimi, etken faktör olacaktır.
Bakan Bayraktar, Toplu Konut İdaresi’ndeki başkanlığı döneminde, çok tartışılan Doğanbey projesine imza atmıştı. Bugün, kentsel dönüşümün ülke genelindeki genel uygulamasının başında bulunuyor.



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.