Hava Durumu

Fatih Projesi’nde Bursa niye yok?

Yazının Giriş Tarihi: 13.02.2012 08:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.02.2012 08:29
Okulları kara tahtalardan, öğrencileri de kitap, defter, kalem ve silgiden kurtaracak bir devrimin başlatıldığı açıklandı.
Sınıfların her birine akıllı tahta, projeksiyon cihazı, bilgisayar ve internet… Ders ve ev ödevler, öğrencilerdeki tablet bilgisayarla.
Pilot uygulama, 17 ilde 51 okulu kapsıyor, ancak aralarında Bursa yok.
Devletin yeni hizmet ve uygulamalarına yönelik olarak, pilot iller belirlenir. Toplumsal yapı ve konumlar gibi, özel durumlar dikkate alınır.
Depremsellik açısından, Bursa'nın zorunlu yapı denetimi kapsamında olması ve Bolu'da, çipli nüfus kimlik kartına geçilmesi gibi…
Avrupa'da bile dikkatleri çeken Fatih Projesi (Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi), tümüyle uygulamaya geçilmesi için 3 yıllık süreci kapsıyor.
Pilot iller arasında, Bursa yok!
Seçilen illerde, Ankara, Balıkesir, Bingöl, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum, Hatay, İstanbul, İzmir, Karaman, Kayseri, Kocaeli, Mersin, Rize, Samsun, Uşak ve Yozgat'ı görüyoruz, coğrafi dağılım yapılmamış.
Hangi kriter veya kriterler gözetildi. Eğitim ve öğretim koşulları mı, başarı düzeyi mi veya siyasi karar mı?
Pilot illerde, sadece birkaç okul ve sınıfı kapsayan ilk adımlar atılsa da… Milli eğitim sistemine getirilmek istenen devrimin geçiş sürecinde, Bursa da yer almalıydı.
Burası Bursa!
Eğitim ve öğretim koşullarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için kentinde bireysel, aile, firma sahipleri ve kurumlar olarak, büyük destek veriyor, bu kent…
Burası Bursa!
Sivil toplum kuruluşlarından medyasına kadar, kentini konuşan ve gözeten, uygulama ve hizmetleri için görüş ve katkılarını koyabilen olmuştur, bu kent…
Marmara Bölgesi'nden İstanbul'la beraber, Kocaeli ve Balıkesir'in de pilot iller arasına alınması ve Bursa'nın dışarıda tutulması, hangi geçerli neden veya nedenlere dayanıyor?
Merkezi yönetimden yana hizmet ve proje yakınmaları olan Bursa için Fatih Projesi de bir başka örnek mi oluyor?
İktidarın içerisinden, muhalefet ve eğitim sendikalarına kadar, Milli Eğitim'deki atamalara dayalı tartışmaları dikkate alırsak, gündem sadece bu mudur?
Söz, Fatih Projesi'nden açılmışken…
Yüksek öğrenime geçişteki katsayı tartışmalarında, sorunun sadece imam-hatipliler olmadığıdan söz ediliyor, özellikle meslek lisesi öğrencileri öne sürülmek isteniyordu.
Fatih Projesi'nin pilot il okulları arasında, imam-hatip liseleri var, endüstri meslek liseleri yok. Bu proje hakkında, konuşulacak daha çok şey olacaktır.



Demir parmaklıklara tepki!

Bursa'nın tarihi han ve çarşılarının, erken sayılabilecek bir saatte kapanması ve girişlerinin insan boyu demir parmaklıklarla kapatılması, tepkiyle karşılanıyor.
Bursa Kent Konseyi'nin, demir parmaklıklara yönelik eleştiri ve çağrısına da yer vermiştik.
Dünkü yazımız üzerine, hem bir kentli olarak pem de kendilerini yerli ve yabancı turist yerine koyanlar, çeşitli kanallarla da görüşlerini ilettiler.
Tarihe vurulan demir parmaklıklara tepki var.
Turizm kenti olabilmenin yanı sıra, bir kentin en merkezindeki izolasyon gerçeği eleştiriliyor. Kentin erkenden kapatıldığı ve turizmden bir parçanın koparıldığı vurgulanıyor.
Tarihi han ve çarşıların, genel alan bütünlüğüyle kentin kamusal alanı olduğundan söz ediliyor ve “tüm alan bütünlüğüyle müstakil ticarethane gibi sahiplenildiği” tepkisi paylaşılıyor.


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.