Hava Durumu

Göle nazır sanayileşme, Bursa’yı Kocaeli’ye dönüştürür!

Yazının Giriş Tarihi: 19.08.2015 08:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.08.2015 08:01
Yazmıştık.
Bursa, Kocaeli olmasın!
İzmit Körfezi’ne köprü ve İzmir’e Bursa üzerinden yeni otoyol, iç göçü teşvik etmekle beraber, özellikle yeni sanayileşme hareketini gündeme getirecek.
Örnekle…
Orhangazi’de, İstanbul’dan bir yatırımcı tarafından büyük toplu konut projesi başlatılacağını ve farklı projelerden söz edildiğini aktarmıştık.
Böyle projelerle…
Orhangazi ve İznik Gölü’nün çevresinin doğrudan etkileneceği, Gemlik’e varıncaya kadarki koridorun, nasibini alacağını vurgulamıştık.
İstanbul’un yakınlaşması, farklı türlerdeki konut uygulamalarıyla nüfus gelişine neden olacak. Böyle bir durumda, yeni sanayi hareketi de oluşacak ve ticaret de gelişecek.
Bu söylediklerimiz…
Sıradan bir Anadolu kentinin hayallerini süsleyen süreçler, ancak nitelikli kent olabilmeyi hedefleyen bir Bursa için hoşluk oluşturmuyor.
Bugün, yine…
Orhangazi’yi gündeme taşıyoruz.
Bir firma, “Tehlikesiz Döküm Kumu, Cüruf Atığı Geri Kazanım” tesisi kurmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla süreç yürütüyor.
Dosyaya bakılınca…
Büyükşehir ve Orhangazi belediyeleri ile Devlet Su İşleri, yetki, görev ve sorumlulukları çerçevesinde, ellerindeki usul ve esaslara göre, olumlu görüş beyan ettiler.
Firmanın kendi alanında arıtma tesisine sahip olması ve diğer uygulamaları esasları olarak, bir sakınca gözükmüyor, ancak…
Sanayi alanı denilirken, yerleşim ve çevre koşullarına göre, farklı alt tanım ve özel koşulların getirilmesi, doğru olanıdır.
Böyle olmayınca…
Sözünü ettiğimiz sanayi uygulaması, İznik Gölü’ne 700 metre, Örnekköy’e 500 metre, ilçe merkezine 2 bin 400 metre ve karayoluna 2 bin 400 metre mesafede yer bulabiliyor.

Yeni imar anayasası, 2 yıldır rafta duruyor

Bursa’nın imar anayasası olarak tanımlanan 1/100.000 Ölçekli Bursa Çevre düzeni Planı, yeniden ele alınmıştı.
2030 yılı hedefiyle…
Yeni imar anayasası hazırlandı.
Önceki dönemle…
Büyükşehir Belediye Meclisi, artık kapatılmış olan İl Genel Meclisi’yle eş karara dayalı ana ilke planı için çalışmayı yapmıştı.
Tam yetkisi olmadığı için 7 ilçenin dışına hakim olamayan Büyükşehir, böyle bir durumda, gıyaben bir çalışma da yürütmüştü.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın itirazı ve düzeltme talebiyle Büyükşehir’e iade yapılırken, geçen yıl 30 Nisan’la da il sınırına dönüşüm olmuştu.
Ankara’nın merkezi yönetimindeki değerlendirme 1 yıl sürerken, bu sürenin sonunda il sınırına dönüşüm, Büyükşehir’i söz sahibi yapmıştı.
Aradan, 1 yıl daha  geçti.
2030 yılı hedefiyle…
Bursa Çevre Düzeni Planı, söz sahibi durumuna gelen Büyükşehir’in meclisinden de geçirilemedi ve öylece duruyor.
Orhangazi’deki “Tehlikesiz Döküm Kumu, Cüruf Atığı Geri Kazanım” projesi girişimi, önceki dönemle Orhangazi’nin etken olduğu planlamayla gündeme gelmiş oluyor.

Yeni ilçeler ihya oluyor

Büyükşehir Belediyesi’nin il sınırına dönüşümü, ulaşımdan çevreye su, kanalizasyon ve yağmursuyu şebekelerine kadar, katılan yeni ilçelere piyango oldu.
Başkan Recep Altepe, Karacabey’de yürütülen çalışmaları incelerken, uygulanmak üzere, yeni projeler ele alındı. 
İl sınırına dönüşümdeki en büyük amacın, altyapı çalışmalarını tamamlayabilmek olduğu, Altepe’nin programında, gündemi oluşturuyordu.
Altepe,” Altyapı çalışmaları, en çok yatırım gerektiren hizmetlerdendir. Bu noktada da en önemli ihtiyaç su… İçme suyunun sağlıklı olarak vatandaşlarımıza ulaştırılabilmesini çok önemsiyoruz.” diyor.
Karacabey’deki program, Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı’nın katılımıyla gerçekleştirildi.
Büyükşehir, her yerde!
Yeni dönemle mahalleye dönüşen, ancak özelliklerini koruyabilmesi istenen köyler de, memnuniyet yaşıyor.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.