Hava Durumu

Hükümete veryansın: “Duyun sesimizi!..”

Yazının Giriş Tarihi: 29.12.2014 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.12.2014 07:59
Burası Türkiye!
Düzen için…
Kanunlar çıkarılır, anlayabilmek için hem resmi kurumlar hem de örgütsel yapılar tarafından kamu personeli ve ilgili sivil çevreler tarafından eğitim toplantıları düzenlenir.
Büyük afetlerle kentsel dönüşümü konuşuyordu. Ardı ardına kaza ve ölümlerle de, inşaatcılıkta iş sağlığı ve güvenliği de gündeme oturdu.
Mevzuatın önemi ortada!
Yürümesi, sorun oluyor.
İş sağlığı ve güvenliği, kentsel dönüşümle canlanan ve yoğunlaşan inşaat sektörüyle daha çok anılıyor. Hükümet, TBMM gündemine bir yasa tasarısı götürdü.
Şu an, komisyonda!
Yapı denetimi, birincil öneme sahip!
Önceden gündeme getirilen ve kendilerini hallaç pamuğu gibi atacak bir yasa tasarısının yürürlüğe girme olasılığı nedeniyle tedirgin ve tepkili olan özel yapı denetimi firmaları, şimdi bir başka şoku yaşıyorlar.
Yok edileceklerini düşündükleri bir süreçte, kendilerine iş sağlığı ve güvenliği sorumluluğu da verilmek istenmesi; idari, teknik ve ticari açıdan sıkıntılı sektöre, erkeninden darbe yorumu yapılıyor.
Bursa’da bir çatı dernek var, ancak adını pek duymuyoruz. Neler yapıldığı da, pek bilinmiyor. Sektörün içerisinde, “Bir şey yapılmıyor.” düşüncesi dolaşıyor.
Sorumluluk, İnşaat Mühendisleri Odası’na kalıyor..
Bir yapı denetim firmasının temsilcisi, “Hem hükümetin hem iktidardaki AK Parti hem de muhalif siyasi partilerin ve özellikle yöre milletvekillerinin, bizlere kulak vermesini istiyoruz.” diyor.
Yeni gelişme karşısında, “Yapı denetim firmalarının hiçbir görüşüne yer verilmemiş , yazılı sözlü hiçbir görüşümüz dikkate alınmadan hazırlanmış bir kanun tasarısı” görüşü paylaşılıyor.
Mevcut durumla…
İş sağlığı ve güvenliği için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yetkili olan Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi gibi, yapıya dikkat çekiliyor.
Seslerini duyurmak istiyorlar.
“Yetki, görev ve sorumluluk karmaşasına sebep olacağı gibi, zaten bürokrasiye boğulmuş olan, asli görevi yapılan imalatları denetlemek olan yapı denetim firmalarının görevlerini de aksatabilecektir. 
Yapı denetim firmalarına ek sorumluk getirilirken, buna karşılık yapı denetim hizmet bedellerinde de, hiçbir yeni bir düzeltme, iyileştirme yok. Zaten sıkıntılı olan sektörel faaliyetimiz, kaosa sürüklenecektir.”
Kendilerine bir anlamda yürütme ve denetim rolü verilmek istenmesine karşın, sistemin fiilen sağlıklı oluşturulabilmesi ve yürütülebilmesi gerektiği, önemle vurgulanıyor. 
İnşaat sektörünün canlandığı bir süreçte, özellikle yapı denetiminden sorumlu firmaların güçlü tutulması gerekiyor.

EDEBALİ'DEN  STK YORUMU…

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Birlik Vakfı Bursa Şubesi’nin “Yerel Yönetimlerde STK’ların Rolü” konulu programında konuştu.
Edebali, sivil toplum kuruluşlarını önemsediklerini ve kentsel yönetimde dikkate aldıklarını vurguluyor.
Kurumsal bakış açısını ortaya koyarak, “Bugün STK’ların ve yerel yönetimlerin arka planında geçmişten bugüne insana hizmeti ilke edinen vakıflarımız bulunmaktadır. Asıl olan da insanımıza hizmettir” diyor.
Edebali, hem yerel seçim dönemi hem de işbaşı yapmasıyla beraber, çoğulcu yönetimi vurguluyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.