Hava Durumu

İktidar, Taksim’den “ders” çıkaracak mı?

Yazının Giriş Tarihi: 02.06.2013 08:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.06.2013 08:11

Taksim protestoları ve yansımaları, hem devlet ve hükümet politikaları hem de toplumun dersler çıkarması açısından tarihi deneyim olmalı.
İstanbul’daki olaylar, başlıca bir kamusal yönetim alışkanlığını ve tekrar edilmemesi gerektiğini gösteriyor.
Projeler yapılmak istenirken, önceden kamuoyuna gereken bilgi ve tanıtımı yapılmıyor. Gündeme gelen projelerde değişiklik ve sapmalar, sonradan her an mümkün olabiliyor.
Önce…
Topçu Kışlası denildi.
Sonra…
AVM ve rezidans olasılığı.
Olaylar yaşanınca…
Duvar çalışması savunuldu.
Dün…
Müze ortaya atıldı
Uygulanacak veya uygulanması gündeme gelen bazı önemli, büyük projelere ilişkin açıklamalar, kamuoyuna önceden açıklanmalı.
Taksim’de de, böyle olmadı!
Türkiye’nin global merkezi İstanbul’a, simge meydanına uygulanmak istenen proje, birden gündeme iliştirildi.
Sonrası, malum…
İletişim ve paylaşım normlarıyla kamuoyuna anlatılsaydı, etkin bir tanıtım yapılsaydı, süreç belki bu noktaya gelmeyecekti.
Demokrasi, sigorta olmalı!
Olası yanlış doğrular ve itirazlara, frenlere neden olabilecek gelişmeler, Taksim örneğindeki gibi, her yeri karıştırabiliyor.
İktidar, “Ben yaparım”, “Ben söylüyorum” ve “Ben açıklıyorum” anlayışıyla hareket eder ise, tartışmalara zemini kendisi oluşturmuş oluyor.
Örnek Bursa!
Yerel seçimlere aylar kala, Başbakan’a teşekkür çinisi verilmeseydi, Bursa Sanayi Sitesi de, birkaç yıldan beri gündemde böyle ve tartışma konusu da olmayacaktı.
Bursa, böyle öğrendi!
İtirazlar, davalar, frenler ve yerel yönetimlerden geri adımlar, süreç itibariyle gündemde hiç olmayacaktı.
Süreç malum…
Mevcut sanayi sitelerini dolduramayan ve amacı dışında kiralamaların da yapıldığı Bursa’da, esnaf yararına ve kamusal amaçlı yeni sanayi sitesi projesi, birkaç yıldan beri haklı olarak da tartışılmayacaktı.
…Ve!
Ardı arkası kesilmeyen başka uygulamalarla Bursa’nın sınırları içerisinde hızlı tren, otoyol ve sağlık kampusu projeleri, kente iliştirildi.
Taksim’deki uygulama, Bursa’daki benzeri kamusal proje örneklerindeki gibi tartışma oluşturdu. Provokasyon ve iktidara mutlak karşıtlık gösterileri de sahnelendi.
Demokrasi, yara aldı!
Suriye’deki insanlar için komşu ülkeyle savaşabilme olasılığını da gündeme getirebilen hükümet, ülkesinde yurda yayılan Taksim olaylarıyla dünya gündemine geldi.
Demokrasi fotoğrafımız…
Silahları; düşünce olanlara, sert müdahale politikasıyla karşılık verildi ve haşereler ilaçlanır gibi, biber gazı sıkıldı.

TMMOB, Bursa için de oturma eylemi yapacak mı?

Taksim olayları nedeniyle demokratik eylemde bulunma kararı alan TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, dün açıklama yaptı.
Reşat Oyal Kültürparkı’nda dün toplanılacağı ve göl çevresinde sabaha kadar oturma eylemi yapılacağı duyuruldu. Kentini savunanlara yapılan zulme tepki eylemi…
İstanbul’un Taksim’i için böyle yapılırken…
Kendi kenti olan Bursa’da, birkaç yıldır sosyal dram yaşayan Doğanbey Konutları’nın sakinleri, Bursa Ovası ve Paşa Çiftliği’nin imara açma adımları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kenti sahiplenme politikası için de, böyle eylem yapacak mısınız?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.