Hava Durumu

Kent Hali’nde yeni dönem!

Yazının Giriş Tarihi: 30.09.2014 07:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.09.2014 07:29
Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımda uyguladığı şirket eliyle yönetimi, Hikmet Şahin Meyve ve Sebze Hali için de karara bağlayacak.
Avrupa’nın, sektörel başarılı mimari uygulamaları arasında gösterilen Kent Hali, yerel yönetim tarafından yeni kurulan Bursa Tarım A.Ş.’ye devredilecek.
Yerel yönetim hizmetleriyle…
Toplu ulaşım hizmetlerinde Bursa Ulaşım A.Ş. (BURULAŞ) nasıl var ise, artık Bursa Tarım A.Ş. de, adım adım kendi alanıyla konumlandırılıyor.
Bursa Ulaşım A.Ş., otobüs ve raylı sistem yatırımları ve sefer hizmetlerinin yanı sıra, hava yolu taşımacılığı hizmeti de veriyor ve Şehirlerarası Otobüs Terminali’ni de yürütüyor.
Bursa Tarım A.Ş. de, sahneye çıkıyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yeni bağlanan ilçelerin özel durumuna işaret ederek, bir hususun altını çiziyor.
“Kırsal kesimde, tarım ve hayvancılıkla geçinen halkımız var. Canlandırmak, teşvik etmek ve geliştirmek için bir kırsal kalkınma politikamız olacak ve hizmetler yürütülecek. Bu alanda yeni daire başkanlığımız ve yeni kurulan ihtisas şirketimiz var.”
Ardından…
Tarım ve üreticilikte stratejik önemi de bulunan Kent Hali’nin, kısa adı Bursa Tarım A.Ş. olan “Bursa Hayvancılık ve Tarım, Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye devredileceğini söylüyor.
Yeni dönemle…
Yürütmenin, alansal yeni ihtisas şirketiyle daha verimli ve etkin yapılacağını,  hizmet kalitesinin artacağını, üretene ve satana kazandıran özel bir dönemin başlayacağını vurguluyor.
Kent Hali’yle beraber, Gürsu Hali de, aynı yönteme alınacak.
Bursa Tarım A.Ş.’nin “Yönetim Kurulu Başkanlığı” görevini, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı BESAŞ Ekmek Genel Müdürü Mustafa Bektaş yürütüyor.
BESAŞ, süt ürünlerinin piyasaya verildiği entegre bir tesisi Keles’te kurup, dolayısıyla yerel yönetim, bu piyasaya adım atmıştı.
Bursa Tarım A.Ş. de, Kent Hali’nin yönetimiyle artık önemli sorumluluk üstlenmeye başlayacak. Gelecek ay, kentinde yapılacak  BurTarım 2014 Fuarı’na da katılacak.

Bu ilçeye karar çıktı, şimdi ne olacak?

Bursa’nın dünya açısından kıymetinin bilinebilmesi ve turizm açısından değerlendirilmesi için önem taşıyan coğrafyada bulunuyoruz.
Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun yeni bir kararı, dikkatimizi çekti.
Gemlik’in Osmaniye Mahallesi’nde belirli bölümü yapılaşmış bir bölge için koruma ve SİT tanımlarına ilişkin düzenlemeler yapıldı.
Hellenistik ve Roma dönemlerine ait önemli kalıntı ve buluntular nedeniyle yeni yapılaşmaya izin yok. Kalıntıların da zarar görmemesi ve can-mal güvenliği açılarından, denetim altında geçici süreyle çukurlar da kapatılacak.
Arkeolojik SİT olarak…
Bursa Müze Müdürlüğü’nce 1. Derece’ye yükseltilmesi önerilen bölgenin mevcut ve ruhsatlı yapılaşma bölümü, 2. Derece tanımlandı. Yapılaşma olmayan bölüm, 1. Derece ilan edildi.
Karar, Gemlik Belediyesi’nin mevcut mezarlığı genişletme düşüncesi ve adımlarına engel oluşturdu. Genişletme alanı, Arkeolojik SİT ilan edilince, dokunulmaz duruma geliyordu.
İlçe belediyesi, yapılaşma olmayacağı için mezarlığın kalıntı ve buluntu bölgesine zarar vermeyeceği gerekçesiyle itirazda bulunmuştu.
Gemlik, Kios antik kentidir…
Özel mülkiyete ait alanda tarihin mirasını bulmak ve üzerini kapamak… Tarihin üzerini kapamanın geçici olduğundan söz etmek… Yeni yapılaşmaya izin vermemek…
Merak ediyoruz!
Kios Antik Kenti Açık Hava Müzesi kurulacak mı?
Kurulacak ise…
Ne zaman?
Çünkü…
Karar, bunu gerektiriyor!

Yazık oluyor!

Dünya raylı ulaşım sektörünü buluşturan InnoTrans 2014 Fuarı için bulunduğumuz Berlin’den, Bergama Müzesi’yle ilgili izlenim ve düşüncelerimizi aktarmıştık.
Vurguladık…
“Türkiye’den “götürülen”  kalıntılarla bütünsel dünya mirası eserlerin sergilendiği Bergama Müzesi, Türkiye için hazin bir ders…”
Tarihi yerleşkeler ile anıtsal eserleri ortaya çıkaramama, koruyamama ve müzeciliği yapamama gibi kronik sorunlarımızı gündeme getirdik.
Mesajlar aldık.
Bursa Türk ve İslam Eserleri Müzesi’ne ilişkin yönetimsel unutulmuşluk ve perişanlık yorumlarımız, destek görüyordu. Bursa Arkeoloji Müzesi’nin alansal yetersizliği ve tanıtılamadığı da iletiliyordu.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.