Hava Durumu

Kent yönetimi için Altepe’den tam yetki çağrısı!

Yazının Giriş Tarihi: 12.12.2014 07:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.12.2014 07:11
Bursa için… Büyükşehir Belediyesi, uluslararası arenada boy gösteriyor ve iddialı süreçler yürütüyor. Bu çerçevede, “Avrupa Yeşil Başkent” adaylığını da, 3 ay önce duyurmuştuk.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile başkanlığı yürütülen Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin de yer aldığı işbirliğiyle kentte dün 2.Yeşil Şehirler Zirvesi başladı.
Kentsel sunum, önem taşıyordu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin anlattığı icraat, yürütülen süreç ve vurgulanan hedef, en başta bir yerel yönetim iddiasını ortaya koyuyor.
Yaşanabilir kent yolunda…
Nelerin yapılabileceğini anlatmak isteyen Altepe,  daha fazlası için yetkilerinin artırılması gerektiğini gündeme getirdi. Bu doğrultuda, merkezi yönetimden farklı yetkilerin devredilmesini önemsiyor.
Bir yetki devriyle…
Tarihi ve kültürel miras yapıların restore edildiğini ve artık tümünü bitirme noktasına geldiklerini, bakım ve güvenliğinin de sağlandığını anlattı.
Sonuç olarak…
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alındıklarına işaret ederken, bilinen yeni çağrısıyla da “Çevreyle ilgili yetkileri de, bize verin.” diye konuştu.
Avrupa Yeşil Başkent adaylığını yürüten Bursa’nın haklı beklentisi vurgulandı.
Kentsel, tarihi ve doğal yapısının durumu, özgün unsurlar ve yöresel becerilerin varlığı, Bursa’nın zengin potansiyele sahip olduğunu, bir kez daha ve güçlü şekilde hissettiriyor.
Sorun…
Merkezi yönetimin üzerine düşen yatırımı tam anlamıyla yapmaması ve yavaş kalması… Bürokrasinin olumsuz etkilerinin devam etmesi…
Koordinasyonsuzluk… Yereldeki sınırlı yetki….Merkezi yönetime ait projelerde, yerelden söz hakkının önemsenmeme alışkanlığı… 
Böyle olunca…
Büyükşehir Belediyesi de, yetkilerini zorluyor ve bir noktada, durmak zorunda kalıyor.
Nitekim…
Uludağ için yetki devri mücadelesi ve ihtilafları, alınabilen yetkiyle yapılmak istenenler ortada…
Altepe, kent yönetimi için tüm yetkilerin büyükşehir belediyelerinde olması gerektiğini, önemle ortaya koydu ve çağrıda     bulundu.

Zirve’nin kürsüsünde,
Bozbey’den eleştiriler!


Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, dün başlayan ve bugün sona erecek 2.Yeşil Şehirler Zirvesi’nin ilk gününde yaptığı konuşmasıyla dikkatleri çekti.
Büyükşehir Belediyesi adına, yerel yönetim ve kentin durumu için yapılan iddialı sunuma karşılık, eleştirel düşüncelerini kürsüye taşıdı.
Hava kalitesinin ölçümleriyle elde edilen olumsuz verilere değinirken, “Örneğin Işıktepe Mahallesi’nin sanayiye bakan bölümünde, havada tehlikeli bir madde dolaşımını saptadık.” diyordu.
Ardından…
Özellikle hamilelere kötü olumsuz et- kisi olan durumun, atık yakan bir fabrikaya ait olduğunu söylüyor.
Hava kalitesinin gözetilmesi ve ölçümlenmesi için “Büyükşehir Belediye Meclisi’nde anlattık. Büyükşehir Belediyesi’nin ilgisinin olmadığı söylendi. Ancak ‘Bizi ilgilendirmez.’ denilmemelidir. Biz, böyle demiyoruz.” diyordu.
Yaşanabilir çevre açısından…
Beşevler’deki atıl eski cephanelik bölgesini de gündeme getirdi. 
“Burası 204 dönümlük yeşil alan. Kenarı için (çevre yaya yolu) izin alabildik. Birileri ve bazı kurumların iştahlarını kabartan alandır” 

Mimarlar buluşuyor!

Bugün…
Bursa’nın mimarları, üyesi bulundukları meslek örgütünün özel organizas- yonuyla aynı çatı altında bir araya geliyorlar.
Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin geleneksel Mimarlar Balosu, saat 19:00’da Almira Otel’de yapılacak. 
Bu yıl…
Kırmızı, ortamın tarzı, düzeni için tema oldu. Katılımcıların kıyafet ve aksesuarlarında, söz konusu renge yer verilmesi bekleniyor.
Programda, 25, 30, 35,40 ve 50 yıllık üyelere plaket takdimi ve yeni üyelerle pasta kesimi yapılacak. Ortamın temasına uygunluk, şıklık, uyumlu çiftler, eğlenceli ve sıradışıkta da, Gece’nin En’leri seçilecek.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.