Hava Durumu

Kentsel dönüşüme, “Endişeli” uyarılar!

Yazının Giriş Tarihi: 27.11.2012 00:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.11.2012 00:51

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ufuk Ay, kaçak yapılaşma bölgelerine de el atılmış olacağını, ancak işleyişin de kolay olmayacağını vurguluyor.
Bursa Hakimiyet’e konuk olan Ay, “Kaçak yapılaşma, haliyle imarsız ve küçük parsellerde gelişirken, zamanla yerleşim bölgeleri de oluştu. Adil mülkiyet çözümü ve sonuca gidebilen bir proje yapabilmek, zorlu bir süreci gündeme getirecektir.” diyor.
Doğanbey uygulamasında, mülkiyet sahipleriyle % 100’e yakın uzlaşıya dayandığını anımsatarak, bu örneğin yenileriyle tekrarlanabilmesini arzu ediyor.
Bu arada…
Kentsel dönüşüme ilişkin özel yasada, hukuken çok tartışılan ve çok eleştirilen bir hususa değindik.
Mülkiyet sahiplerince idari yargı yoluyla itiraz yapılabiliyor, tedbir olarak yürütmeyi durdurma yerine, ancak esastan iptal davası açılabiliyor. Nihai sonucun çıkacağı sürenin uzaması durumunda da, kısıtlı itiraz hakkının anlamını yitirme olasılığı bulunuyor.
Böyle bir duruma rağmen…
Ay, hukuki bir boşluğun varlığını ortaya atıyor ve “Kentsel dönüşüm yasası ve kararı olabilir, ancak ilgili imar planı değişikliğine, yürütmeyi durdurma davası açılabilir. Böyle bir hukuki durumun bulunması nedeniyle de, kentsel dönüşüm uygulamaları, olumsuz etkilenebilir.” şeklinde konuşuyor.
Kentsel dönüşüm odaklı özel bir yasa düşüncesine olumlu bakıyor, ancak hem küçük mülkiyetler hem de bazı yürütme esasları itibariyle adalet kavramı ve hukuk normları açısından, eleştirel düşünce var.

TOKİ’ye önemli çağrı!

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ufuk Ay, kentsel dönüşüm yasasını, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) açısından, imparatorluk olarak yorumluyor.
TOKİ’nin, yetki ve imtiyazları doğru kullanabilmesi gerektiğini vurguluyor.  Devletin bu çok önemli kurumuna, çok önemli bir çağrıda bulunuyor.
Temel politikası itibariyle TOKİ’nin büyük ölçüde misyonunu yerine getirdiğini, kentsel dönüşümde de önemli bir güç olduğunu söylüyor, ancak…
İnşaat kalitesiyle tartışılan TOKİ’nin, yapı denetiminden muaf olmasını da tartışmaya açarak, “Kendi kendisini denetleyen konut kurumu TOKİ’ye çağrımız var. Bizlerin katılımıyla yürütülecek teknik çalışmayla Bursa’daki biten TOKİ konutlarında, beton niteliği ve deprem risk analizleri yapılsın.” diyor.
Aksi durumda, TOKİ konutlarının test ve kontrollerinin, başa gelmesi istenilmeyen deprem olayıyla anlaşılmış olacağını vurguluyor.

Tuşlarıyla konuştu

Dünyaca ünlü Türk piyanist Fazıl Say, önceki akşam Bursa’daki programıyla büyüledi. Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki resitali, hayranlık uyandırdı.
Piyanosuyla duygusal bağ kurmuştu ve adeta beraber dans ediyordu. Resitalinin ahengiyle oturduğu yerden düşermiş gibi oluyor, o anlarda sanatıyla yüceliyordu.
Alkışlarla defalarca sahneye döndü. Bursa halkıyla kapanışta da, hiç konuşmadı. Bursa gibi büyük ve önemli bir kentte, sadece piyanonun tuşlarıyla konuşmayı tercih etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.