Hava Durumu

Mahfel için “söz” birliği!

Yazının Giriş Tarihi: 16.12.2012 00:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.12.2012 00:44

Gerek tarihi ve kültürel miras özelliği, gerek tarihteki yeri ve yaşananları, gerekse mimarisi ve kentin en merkezindeki konumuyla bu kentin bir simgesi, bir değeri…
Devletin elindeki böylesine güzide bir yerin, alelade yer gibi ihaleyle satılmak ve elden çıkarılmak istenmesine, geçerli bir izah ne derece olabilir?”
Yukarıdaki sözlerle başlayan perşembe günkü makalemiz, o gün yankı buldu ve kamuoyundaki beklentilerin gerçekleşebilmesine umut oldu.
Tarihi ve kültürel miras politikası gerekçesiyle belediyelerin sivil mimari örneği yapıları da, kamulaştırma veya uzlaşmayla elde ettiğini dikkate alırsak, ayrıca turizm hedefine de katkı konuluyordu.

Devletin bir başka yerel yönetim kurumu İl Özel İdaresi’nin, Mahfel gibi elindeki çok değerli yeri satabilmek için ısrarlı politika yürütmesine değinmiştik.
Çalışanlardan ve kurumlardan yüksek vergi tahsilâtının yapıldığı, yüksek sosyal güvence priminin toplandığı ve ihracatta da en başlardaki böyle bir kentte, böyle bir devlet beklentisini tartışmaya açmıştık.
Ardından…
Sözlü ve yazılı mesajlar aldık.

Büyükşehir Belediyesi’nin ilk döneminde başkanvekilliğini yürüten ve halen Osmangazi Belediye Meclisi’nde yer alan Turan Vatan, bir kent sevdalısı olarak duygulandığını vurguluyordu.
Kentlilik bilinciyle kentin bir değerinin, gazeteci refleksiyle olabildiğince sahiplenilmesine teşekkür ediyor ve “Mahfel, Bursa’nın tarihidir, kültürüdür. Ve temel bir değeri ve markasıdır. Umarım, kentin yöneticileri de, ortak doğruyla gereken duyarlılığı gösterirler.” diyordu.

Süreç, kamuoyunda merak uyandırıyor.
Kentin bugünü ve geleceği açısından en önemli konumdaki 3 kişiye; Vali Şahabbetin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın’a görüşlerini sorduk.
…Ve!
Kamuoyunun beklentisindeki gibi, aynı ortak doğru düşüncesi olduğunu öğrendik. Önümüzdeki günlerin de, resmen bu yönde kayda geçmesini ümit ediyoruz.
Vali Harput da, Mahfel’i önemsediğini açıkladı. Makalemizdeki önemseyiş hususlarıyla ortak görüşünü ifade ediyor.
Kentin değeri olarak söz edilen Mahfel’i, yine bu kentin prestiji olarak tanımlıyor. Turizm ve kentliye yönelik kamusal işlev düşüncesine sahip bulunuyor.
Satış kararının yeniden gözden geçirilebilmesi arzusunu, ilgili kurum ve kişilerle paylaştığını vurguluyor. İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi’ne mesaj vermiş oluyor.
Görüşlerini paylaşırken, “Büyükşehir Yasası’yla ilk yerel seçimle beraber, il özel idareleri ve il genel meclisleri kapatılıyor. Büyükşehir Belediyesi’ne geçecek yerin, bu süreçte elden çıkarılmaması gerektiğini düşünüyorum.” diyor.
Başkan Altepe, bu sütunlar aracılığıyla düşüncelerini duyurdu. Tarihi ve kültürel miras politikası, turizm hedefleri ve sosyal tesis işletmeciliği deneyimiyle Mahfel’e hazır olduklarını açıkladı.

Zaten…
Mahfel’in, ilk yerel seçimle Büyükşehir Belediyesi’ne geçeceğini anımsatan Altepe, şimdiden devir veya tahsis yapılabileceğini ve yeri değerlendirebileceklerini de duyurdu.
Siyasi irade otoritesi AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın’ın da ne diyeceği önem taşıyordu.
Çok net konuşarak, “Mahfel’in,  ticari emtia gibi satılmak istenmesini, siyasi irade olarak doğru bulmuyoruz. İlgili kurumca satışın yapılacağına ilişkin açıklamalar yapılsa bile, Mahfel’in elde tutulmasından yanayız. Bu nadide yere, mevzuat ve yöntem bütünlüğüyle kentsel işlev kazandırılabilir.”  dedi.

Mahfel’in geleceği için kentin ve kentlinin beklentisine, işte böylesine ortak düşünce ve söz birliği bulunuyor. Konumlar itibariyle ötesi işaret ediliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.