Hava Durumu

“Örnek” projede, “yargı” düellosu!

Yazının Giriş Tarihi: 03.07.2014 08:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.07.2014 08:20

Bursa’nın yeni stadyumu, Avrupa’da ses getirecek.
Yeni bir anıtsal eser, yeni bir turistik simge ve yeni bir sosyal yaşam merkezi, kente kazandırılmış olacak. Ve her an, Bursaspor yaşanacak.
Farklı tartışmaların odağına çekilse de, Bursaspor ve taraftarlar sabırsızlanıyor. Bir an evvel, yeni stadyumun bitirilmesi bekleniyor.
Büyük projeler, bir anda olmuyor.
Büyükşehir Belediyesi, yeni stadyumun yapımını kolaylaştırmak ve hızlandırmak için kaba inşaat, ince inşaat ve çatı olmak üzere, 3 ayrı ihaleye bağlamıştı. Koltuklar da, başka ihaleyle kuruluyor.
2 yıl önce…
Yine, bu ay içerisinde kaleme aldığımız bir makalede, “Timsah Arena’ya fren” başlığıyla önemli yargı kararını duyurmuştuk.
Projenin ince işçilik, elektrik ve mekanik çalışmalarını kapsayan aşama ihalesi, idari ve hukuki ihtilaf konusu olmuştu.
Büyükşehir Belediyesi, işi Gintaş’a verdi. Kamu İhale Kurumu, onay vermedi ve sözleşmenin Kırcal İnşaat’la yapılmasını istedi.
Gintaş, ilk itirazını yerel yönetime yaptı, reddedildi. Kamu İhale Kurumu’nu dava etmesi ve idari yargının da lehindeki kararıyla işi üstlenmişti.
Epey süre geçti.
Kamu İhale Kurumu, kendi kararını bozan yerel idare mahekemesinin kararını itirazla Danıştay’a taşıdığını ve bir süre önce karar çıktığını öğrendik.
Danıştay, Gintaş’a işi verdiren idari yargı kararını bozdu. Kamu İhale Kurumu’nun kararına geçerlilik veren karar, işin Kırcal İnşaat’a geçmesini gerektiriyor. Gintaş’ın karar düzeltme isteği ve itirazının reddedildiği de söyleniyor.
Yeni stadyumda kaba inşaat tamamlandı ve çatısına geçildi. Ancak yapımına ilişkin bir aşamadaki ve hukuki ihtilafın getirdiği sonuçların, tüm projeyi bağladığı da malum...
Kırcal İnşaat’la devam edilmesi, yerel yönetimin masasında!.
İhtilaflı aşamanın, ihaleye göre 1 yılda bitirilmesi gerekiyordu.  Geçen 2 yıla rağmen, tamamlanma noktasına varılamadı.
Bu da, ayrı bir tartışma konusu!
Büyükşehir Belediyesi, Gintaş tarafından yapılan işin dökümünü ve tutarını çıkaracak. Geriye kalan iş, Kırcal İnşaat’ın önüne getirilecek.
Şu an…
Çifte belirsizlik var.
Kalan işin, 3 yıl önceki ihaleye esas bedelle yaptırılıp yaptırılmayacağı… İlk başta sözleşme yapılan olmadığı için geri ödenen teminatın yeniden alınmasında, teklif edilen toplam tutar veya kalan işin tutarı üzerinden olup olmayacağı…
Yeni yüklenici olma durumu gündeme gelen Kırcal İnşaat’ın ne diyeceği de merak ediliyor. Farklı çözümler ve yöntemler, kenarda tutulacaktır.
Kırcal İnşaat, hukuki itiraz ve davanın adım atanı olmamıştı. İhalede devletin yetkili üst ihale kurumu  devreye girmiş ve hukuki ihtilafın tarafı olmuştu.
Yine de, gözler süreçte!

 

YENİ STADYUMLA BU YIL…

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, dün Genel Sekreter Seyfettin Avşar, Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Altın ve Başkan Danışmanı Fahreddin Yıldırım’la yeni stadyumu inceledi.
Tribünlerin dört tarafını örtecek 7 bin tonluk ana çelik çatı yapının tutulması için çelik halatların montajı da tamamlandı.
Stadyumun üzerinde, kapalı tribün çatısı arasındaki dev çelik halka, zemindeki çalışmaların ardından havaya kaldırıldı. Sahayı ortalayan boşluk gerçekleşmişti. Asma köprülerde uygulanan mukavemeti yüksek halatlar kullanıldı.
Altepe, “Timsah” görünümündeki yeşil ve beyaz renklerdeki örtünün 15 gün sonra serilmeye başlanacağını belirtirken, yeni stadyumun bitirilişi için tarih verdi.
Bursaspor’dan önemli bir beklentiyi de içeren açıklamayla “Avrupa zaferleri ve Türkiye şampiyonluklarını burada yaşamak istiyoruz. Bursaspor için ne yapsak az” diyordu.
Bursa’nın yeni stadyumu, 45 bin seyircili olacak. Oturma düzeninde, engelliler için 207 koltuk ayrıldı. Kapalı otopark 652 otomobil ve 2 otobüs kapasiteli planlandı. Açık alanda ise, bin 562 otomobil ve 256 otobüs için otopark hizmeti sunulacak.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.