Hava Durumu

Osmangazi’de, cepler yanacak!

Yazının Giriş Tarihi: 17.11.2013 08:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.11.2013 08:53

2014 yılı için…
Belediye bütçelerinin, ortak özelliği var
Yerel seçimler…
Kentlerin yönetiminde, yeni 5 yıllık dönemi başlatacak.
Yönetimsel yeni dönemin ilk 6 ayı da, mevcut belediye başkanlarının yönetim politikalarıyla karara bağlanan bütçelerle yürütülecek.
Yatırım ve mali politikadaki olası değişimler, ancak 2015 yılının bütçe hazırlığı ve uygulamasıyla gündeme gelebilmiş olacak.
Osmangazi Belediye Meclisi'nde, yeni bütçe oturumunu izlerken, mali tablolar içerisinden de oldukça ilginç notlar edindik.
Bütçe rakamı…
354 milyon 800 bin TL.
Bursa'nın en büyük ilçesine 2014 yılı icraatı için paranın kaynaklarına odaklandığımızda, bir elin parmak sayısı kadar önemli gelir başlıklarını gördük.
Bina, arsa ve araziler için uygulanan Emlak Vergisi'nden 114.4 milyon TL gelir öngörülmesi, tek başına bütçenin üçte birine denk geliyor.
Emlak Vergisi'ne belirleyici metrekare rayiç değerlerinin, yeni 4 yıllık dönem için artırılmış olması ve yeni yıl itibariyle geçerli olması, yüksek gelire başlıca etken oluyor.
Para cezalarında, idari para cezası uygulamalarından 5 milyon TL, vergi cezası uygulamalarından 9 milyon TL ve diğer para cezalarından 11 milyon TL olmak üzere, 14 milyon TL gelir tahmini yapıldı.
Böylelikle…
Bütçenin %5'ine yakını, cezalarla!
Ayrıca…
Merkezi yönetimce, nüfusa göre belediyelere gönderilen aylık pay uygulamasından da, bütçeye 150 milyon TL gibi bir getiri tahmini konuldu.
Yani…
Bütçenin yarı yakını; %42'si, en önemli gelir kaynağından oluşturuluyor.
Ödenekler açısından…
Çarpıcı rakamlar aktaralım.
Temizlik hizmetlerine 40 milyon TL ödenek konulurken, bütçenin tek başına %15,81'ne denk gelen bir harcama tutarı dikkati çekiyor.
Yeşil alan ve parklar için mevcutların bakımına %2, 98 payla 7.3 milyon TL ve yenilerini oluşturmak için de %2,81 payla 7.1 milyon TL ödenek ayrıldı.
Geneli itibariyle…
Osmangazi gibi, Türkiye'nin 4. büyük ilçesine aslında çok daha büyük bütçeler, yatırımlar gerekiyor.
Yeni bütçe, bazı hizmet alanları ve uygulama alanlarını önemseyen yapıya sahip olsa da, gerçekleştirilmesi için paraya ihtiyacı da gösteriyor.
Osmangazi gibi yerde yaşamanın, ticari faaliyette bulunmanın, belirli bir disiplin ve düzenin olması gerektiği gerçeği de, cepleri yakacak bütçeyle anlaşılıyor.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.