Hava Durumu

Raylı sistemde, Bursa'ya Malatya rakip olur mu?

Yazının Giriş Tarihi: 14.03.2012 08:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.03.2012 08:32
Sanayi kenti Bursa, deneyimli bir otomotiv merkezi… Büyükşehir Belediyesi, kentin böyle bir konumuyla yerli tramvay vagonu üretimini de hedef göstermişti.
Durmazlar firmasının ilk üretimi gerçekleştirmesi, İstanbul'daki uluslararası fuara katılımı ve Berlin'deki fuara tek başına katılım hazırlığı… Son 2 gündür kaleme aldığımız süreç, mutlak başarı hedefini güçlendirdi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, dış piyasa talep potansiyeline de dikkati çekiyordu. ABD Doları'yla milyarlık ticaret hacmini vurguluyordu.
Bursa, raylı sistem yatırımları için teşvik kapsamına da alınmıştı. Uluslararası sertifikasyon alabilmek, şu an devam eden 2. kritik eşiği oluşturuyor.
Hükümet, şehirlerarası demiryolu hamlesiyle hızlı yolculuğun dönemini de başlattı. Bursa'nın Büyükşehir Belediyesi de, fiilen hayata geçirilen tramvay vagonu işiyle Anadolu'da yerel uyanışı başlatan oldu.
Anadolu kentlerinde, artık hafif raylı sistem yaygınlaşmaya başladı. Sadece Bursa ve Eskişehir yok, Karadeniz'de Samsun bile, yaptı.
Üretici olabilme hareketi de başladı. Bursa, tek başına değil.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kentinde üretimini sağladığı vagonları, raylarda… Adapazarı'nın TÜVASAŞ'ı da, zaten yılların deneyimiyle… Metro türü araçlarına ağırlık vermeleri, ortak noktaları…
Bursa, tramvay türünde ve yerel sermayesiyle ilk vagonu üretti. Ankara'nın yüksek alımlı ihalesi, heyecan yarattı ve bir iç pazar göstergesi oldu.
Ankara'daki ihalede, en uygun teklif, Çin firmasından gelmişti. Fiyatlardaki düşüş, Bursa'daki girişime de bağlandı. Böyle bir durumda, Çinli firmanın Bursa'ya üretim yaptırıp yaptırmayacağı da konuşulmaya başlandı.
Malatya'daki bir gelişme ise, çok ilginçti. Bursa'nın adımları ve Türkiye'de oluşabilecek sanayi geleceği açısından, önemli olabilecek imzalar atıldı. Çeyrek yüzyılı aşkın süredir atıl durumdaki Malatya Vagon Onarım Fabrikası'na, Çin yatırımı söz konusu…
Kentin valisi, belediye başkanı ve kalkınma ajansının genel sekreteri, Çin'e gitmişlerdi. Hızlı tren sistemleri, metro, yük ve yolcu vagonları, tren lokomotifleri alanlarında yatırım çekebilmek için görüşmeler yapılmıştı.
En büyük üreticilerden China CNR ile iyi niyet anlaşmasının imzalandığını ve böyle bir adımın, Malatya'ya yatırım ve rolü için ilk adım olduğunu öğrendik.


“Keskin” görevler artıyor!

Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, yerel yönetim dünyasındaki görevleriyle dikkati çekiyor. Marmara Belediyeler Birliği'ne encümen üyeliği, Belediye İşverenleri Sendikası'na genel başkanı ve Güneydoğu Avrupa Belediyeleri Birliği'ne (NALAS) asbaşkanlığının ardından, Türk Dünyası Belediyeler Birliği'nin de başkan yardımcılığına seçildi.



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.