Hava Durumu

Siyasi irade, vizyona el koydu!

Yazının Giriş Tarihi: 19.05.2013 09:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.05.2013 09:32

Bursa, resmi kurumsallığıyla Büyükşehir Belediyesi’nce, ancak siyasi irade olarak da, 2 dönemdir AK Parti’nin yönetimi altında bulunuyor.
AK Parti İl Başkanlığı’nın dün basın toplantısıyla duyurduğu Bursa 2023 Kent Vizyonu, siyasi iradenin, kentsel vizyona el koyması anlamına da geliyor.
Birkaç ay önce…
İl Başkanı Sedat Yalçın, Bursa’nın vizyona ihtiyacı olduğunu söylemişti. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, yanıt verircesine, basın bülteniyle “Bursa’nın Vizyonu var” diyordu.
Altepe, 2030 yılı için yeniden hazırlanan Bursa İl Çevre Düzeni Planı’nı, vizyon çalışması olarak lanse etmişti. Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala da, rol aldıkları sürecin katılımcılığını, şeffaflığını ve akademik boyutunu, bir basın bülteniyle kendisi de duyurmuş oluyordu.
Siyasi iradenin dünkü organizasyonu ise, teşkilatların, muhtarların ve sivil toplum örgütlerine yapılan davetle kamuoyunu buluşturma gibiydi.  AK Parti’nin Büyükşehir Belediye Başkanı’yla farklı düşündüğü, halk arasında zihinlerde yer edinme durumunu da, gündeme getiriyordu.
Yalçın, kentsel vizyon çalışmasının, yaklaşık 1 yıllık çalışmayla hazırlandığını, bilimsel ve akademik şekilde yürütüldüğünü ifade ederken, verdiği görüntü de önemliydi.
Büyükşehir Belediyesi’ne başkan aday adayları arasında adı geçen Yalçın, böyle çağrışımlara neden olurken, Bursa 2023 Kent Vizyonu’nu, 2030 Bursa İl Çevre Düzeni Planı’nın üzerinde gösterdi.
Bursa İl Çevre Düzeni Planı, yıllardır Bursa’nın imar anayasası olarak tanımlanıyordu, ancak siyasi irade olarak açıklanan Bursa 2023 Kent Vizyonu ise, Bursa’nın anayasası olarak vurgulandı.
Altepe, 2030 uygulamasını, akademisyenler ve bilim adamların görev aldıkları üst kurulla beraber, bir basın toplantısıyla duyurmuştu. Ve Bursa’ya yol haritası olarak lanse edilse de,  dün fiziki imar uygulaması olarak değerlendirildi ve kentsel vizyon için esas alınmaktan soyutlandı.
Projenin danışmanlığını yapan Uludağ Üniversitesi’nden kent bilimci Prof. Dr. Bekir Parlak ve süreç itibariyle de görev alan mimar ve kent bilimcisi Sidney Rasekh de, AK Parti’nin siyasi iradesini temsil etme anlamına gelen açıklamalarıyla kentsel vizyonu, süreci ve hedefi anlattılar.
Parlak ve Rasekh, aralarında Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin de yer aldığı izleyici kitlesine, adeta dersler verir gibiydiler.
Sunumunun sonlarında, Parlak’tan “Bursa’ya hayırlı olsun!” dileği vardı. Rasekh ise, kentsel vizyon için kente biçimleyici rolünü vurgularken, konuşmasından sonunda,“18 Mayıs 2013’te, Bursa’nın yeniden doğuşu başladığını ilan ediyorum.” ifadesini kullanıyordu.
Kentsel vizyonun basın toplantısındaki konuşmalar, Türkçe ve İngilizce olarak, özel bir kitapçıkla da önceden dağıtılırken, Yalçın’ın konuşmasının sonlarında da, “Bursa’nın gerçekten ihtiyacıydı.” diyordu.
Bursa’nın yönetiminde, siyasi irade için icracı kurumun belediyeler olduğunu dikkate alırsak… Bursa’da, ilginç bir durum yaşanıyordu.
AK Parti’nin, genel merkez politikasıyla Türkiye için 2023 öngörüsüyle bir süreç yönetimi oluşturduğunu dikkate alırsak, tüm kentler için 2023 öngörüsü, olağan görülebilir, ancak…
AK Parti İl Başkanlığı’nın da, 2030 süreci için 1.5 yıldır hazırlık yapan Büyükşehir Belediyesi’nin gıyabında, kendisinin de, ayrıca akademik, bilimsel çalışma yürüttüğü malum… Böyle bir durum, çok manidar olup, görüntü itibariyle Büyükşehir Belediyesi’nin yönetimine, siyasi irade müdahalesi gibi duruyor.
Düne katılımcılar arasında, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu da vardı ve dün yansımaları da, yerel seçim sürecinde yer edecektir.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.