Hava Durumu

TMMOB paneline, başkan protestosu!

Yazının Giriş Tarihi: 17.08.2012 08:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.08.2012 08:57

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu’nun, Şehir Plancıları ve Jeofizik Mühendisleri odalarıyla düzenlediği panele, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin de katıldı.
Şehir Plancıları Odası’nın genel merkez 2. başkanlığını yürüten Dr. Ümit Özcan’ın açıklamaları, Keskin’i kızdırdı.
Özcan’ın, “Bunlar yeşil kart dağıtırlar. ‘Al tarhana, yersen ye, yemezsen öl derler!” şeklinde konuşması, Keskin için bardağı taşıran son damla oldu. Keskin, sessiz protestoyla da, salonu terk etti. Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Servet Büyükpoyraz da, aynısını yaptı.
Keskin’le sonra konuştuk, “Ben, kentsel dönüşüm uygulamaları olan, örnek alınan ve ödüllere layık görülen belediye başkanıyım. Deprem ve kentsel dönüşümün konuşulacağını sanıyorduk, ancak sürekli muhalefet ve eleştiri... Bu kadar da olmaz ki…” diyor.
İlçesindeki projeleri anımsatan Keskin, “Panelde, hep eleştiri dinledik, ama projelerimiz ve halkın memnuniyeti ortada. Bize söz hakkı verilmeyen bir panelde o cümleleri de duyduktan sonra, fazla duramazdık” yorumunu yapıyor.
Deneyimli deprem uzmanlarının en başında gelen CHP Milletvekili Prof. Dr. Haluk Eyidoğan da, konuşmacıydı. Bilimci kimliğiyle katılsa da, Keskin’i siyaseten rahatsız etmişti.
Eyidoğan, , kentsel dönüşüm yasasını, ucube olarak yorumladı. Karışık ve hukuktan soyut olduğunu, sonuç getirmeyeceğini savundu.
Kentsel dönüşümler, kalkınmışlık ve gelişmişliğin Türkiye’de inşaat odaklı ele alındığını, ancak yanlış olduğunu söyledi.
Özel yasaya rantsal dönüşüm görüyor. Yazılış dilini ve hukuki boyutunu da eleştirirken, “Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız” diyordu.
1990’lı yıllarda Bursa’nın depremselliğiyle ilgili çalışmalar yürütüyordu, yeniden uyardı:
“İstanbul çok konuşuluyor, İstanbul’un içinden aktif fay geçmiyor, ama Bursa’nın içinden fay geçiyor.”
Toplu Konut İdaresi’nin yetkilerini artıran ve güçlendiren özel yasayı ele alırken, Bursa’daki Doğanbey projesini de eleştirdi;
“Kentsel dönüşüm yasasıyla da böyle olacak ise, eyvah ki, eyvah!”
Panelistler, dinleyicilerden Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala’yı da kızdırdı.
Program sonrasında görüşlerini bizle paylaşan Pala, “Böylesi bir muhalefet ve eleştiriye pes doğrusu… Doğanbey gibi, kenti ve halkı düşünen anlayış ve çözüm projesine de haksızlık yapılmıştır. Örnek bir uygulama ve proje vardır. Özel yasada, yararlanılmıştır.” diyordu.
Bu arada…
Bursa Hakimiyet’in yayınladığı “Kentsel Dönüşüm” ekini de, Prof. Dr. Haluk Eyidoğan’la paylaştık ve bir kent belgeliğini iletmiş olduk.
Kentin deprem gerçeği, bugün bir başka panele konu oluyor.
İnşaat ve Jeoloji mühendislerinin ortak paneli, İMO Bursa Şubesi’nin konferans salonunda, 14:30’da başlayacak.
 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.