Hava Durumu

Toplumsal patlama,Taksim’le mi?

Yazının Giriş Tarihi: 03.06.2013 08:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.06.2013 08:16

Taksim karşıtlığıyla meydanlara çıkılması, AK Parti iktidarına karşı, bir toplumsal patlama, bir vicdan patlaması olabilir mi?
Ana muhalefet CHP’nin bile, toplumsal sorumluluğu, görevi ve konumuyla yapamadığı bir itirazı, Taksim’de bir avuç insan yaptı.
Muhalif siyasi partiler, asıl ve ortak doğruların gerekçesiyle milletini ardına almaları gerekirken,  milletin ardında kaldılar.
Taksim Parkı’nda, önceleri, silahları sadece düşünce olanlar vardı, ancak şiddet ve biber gazıyla karşılaştılar.
Gören, duyan ve izleyenlerle toplumsal hareket gelişti. Açıkçası, AK Parti ve iktidarına, millet uyanışı da savunuldu.
Başka siyasi partilere oy veren ve iktidarla farklı düşünenler, eleştiren ve kızanlar olabilir, ancak…
Taksim’le ateşlenen sivil hareket, sağduyulu düşünmeyi ve öyle davranmayı gerektiren durumlara vardı.
Demokrasi, özgürlük ve hukukla bağdaşmadı. Bu durumda, düzeni bozmak için fırsatı kullanmak isteyenler de, etken oldular.
Sosyal medyada, özellikle Twitter, provokasyon odaklarının aleti durumuna geldi. Bu mecra, tahrik ve oyuncak aracı yapıldı.
Ölenlerden söz edildi. Doğru olanlar hariç, başlatılmak istenen bir halk ayaklanmasına, esnaf ve vatandaş tarafından çorba, limon desteği de iddia edildi.
Siyasetçi ve gazeteciler, yalana düşürüldü veya eşiğinden dönüldü. Paletli panzerle vatandaşın ezildiğinden söz edilen fotoğraf, başka ülkeden, köpek balığının dişlerini geçirdiği insandı.
Tuhaf ülkeyiz!
Sokakta silahla eğleniliyor ve balkondaki çocuk vuruluyor. Şehitlerimizde, ulusal yasla bayraklar yarılanmadı. Demokrasiye dayalı özgürlük, sınırsız sanılıyor.
Elbette ki…
Haksızca, acımasızca polis müdahalesine maruz kalan masum insanlar, masum eylemciler vardı, ancak Beyaz TV’de, polise atılan; çivili lastik topu da görünce, ürperdik.
Toplumda, demokrasi normları ve kamusal yönetimin hoşgörüsü olunca, Bursa örneğindeki gibi, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda kaos olmadı.
Aynı Bursa’nın önceki günkü gecesinde ise, Atatürk Caddesi’nde yaratılmak istenen kaos ve Valilik’in taşlanması, provokasyon odaklarının Bursa’ya da dokunmak istemesi oldu.
Bu arada…
Bursa’da, Taksim Gezi Parkı’na sahip çıkılmak isteninceye kadar, Bursa’da da çoktandır neler olmadı ve olmaya devam etmiyor ki…
TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, sabaha kadar Reşat Oyal Kültürparkı’nın gölü etrafında oturma eylemi yapıncaya kadar…
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin ve Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Füsun Uyanık, çoktan beridir yeldeğirmenleriyle savaşan Don Kişot’lardı. Doğanbey Konutları’nda, üzüntülü ve çetin kış yaşanmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.