Hava Durumu

Turist, Bursa’ya gelir ve para bırakır mı?

Yazının Giriş Tarihi: 31.05.2012 08:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.05.2012 08:45
 Bursa'nın turizm kenti olabilmesi ve hak edilen konuma gelebilmesi için yerel yönetimi, çok şeyler yapıyor. Büyükşehir Belediyesi, tarihsel atılımına devam ediyor. Valilik, termal kent kimliğini canlandırmaya çalışıyor.
Merkezi yönetim, ne yapıyor?
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kapatılmasını ve büyükşehir belediyelerine yetki devrini öngören yasa tasarısı hazırlandı, öylece duruyor.
Geçen ay, Turizm Haftası vardı. Bursa, kendisi açısından böylesine önemli özel haftayı, kentlisiyle ne derece yaşayabildi, hissedebildi?
Kıl çadırdan otağ kurulup, halk oyunlarının oynandığı ve ayranların dağıtıldığı anlayış, artık çoktan terk edilmesi gereken bir rutin yöntem…
Devlet protokolünde yeri olan bir merkezi yönetim kurumundan, elbette haklı ve büyük beklenti vardır, ancak Bursa'ya taşra gözüyle bakıldığı malum.
Kültür ve turizmden sorumlu bakanlığın, Orhangazi Parkı'nda bir enformasyon ofisi var, atıl durumda bulunuyor. Böyle bir yerdeki bu ofis, Büyükşehir Belediyesi'nce kullanılmalıdır.
Kimi zaman yazdığımız üzere, Yeşil Türbe'nin bahçesindeki palmiyeden önce, Türk İslam Eserleri Müzesi'ne dokunması gereken bir merkezi yönetim beklentimiz vardır.
Ayrıca…
Bursa'ya turist niçin gelsin!
Turist çekmemiz ve konuk etmemiz için çok neden var. Turizmin ticaretinde, kebap, havlu ve ipekten oluşan bir dönem de artık, çok gerilerde kalmış olmalıdır.
Koza Han kimin malı?
Avlusu, katlı kemer altı işyerleri ve yürüme alanıyla kentin malı görülmesi ve böyle sahiplenilmesi gereken bir yer, ancak düzensiz kullanım ortamı ve erken sayılabilecek vakitten sonra kapanması, ne derece doğrudur?
Turizmde, obje atağı da yok!
Artık…
Turiste, çok nedenle para bıraktırabilmek de gerekiyor.
Karagöz ile Hacivat, Yeşil Türbe, Tophane Saat Kulesi, Surlar ve Ulucami'nin bibloları, mıknatıslı buzdolabı süsleri, ne derece bulunabilir? Giysi ve başka ürünler de cabası…
Basit, sıradan gözüken şeyler, turizm merkezi açısından önemlidir ve gereklilik oluşturur. Yurtdışı veya belli başlı yerel turizm beldelerine gidildiğinde, üç tanesi 10 Euro olan buzdolabı süsü demek, 1000 yerli ve yabancı turistte, 10 bin Euro demektir.
Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Bursa Kültür A.Ş. Genel Müdürü Rıfat Bakan'ı önceki gün AS TV'de konuk ettik. Kentsel yayınlarla turizmde bir başka yerel yönetim hamlesinin merkezini oluşturuyorlar.
Gökten zembille turist gelmez. Gelirse, sadece kebap yiyip, havlu ve ipek alıp dönmemeli. Turizm kenti olabilmek, kentsel ortak davadır.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.