Hava Durumu

Ünlü mimardan, Bursa eleştirisi!

Yazının Giriş Tarihi: 14.03.2013 08:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.03.2013 08:22

Mimarlık, kentleşme ve planlamanın önde gelen isimlerinden Oktay Ekinci, dün Bursa’da kentsel dönüşüm gündemiyle zehir zemberek konuştu.
TÜYAP Kitap Fuarı’nda, 68’ler Vakfı Birliği’nin Kentsel Dönüşümde Gerçekler konulu konferansı, Bursa’ya yabancı olmayan Ekinci için yegâne düşünce paylaşımı oldu.
Çarpıcı açıklamalar dinledik.
Kentsel dönüşüm ifadesinin, kulağa hoş geldiğini ve söylem olarak da benimsendiğini, ancak bilimde böyle tanımlama, kavram ve uygulama olmadığını vurguladı.
Hatta…
Dünyanın hiçbir kentinde, kentsel dönüşüm diye bir söylem kullanılmadığını ve uygulamanın bulunmadığını, dünyanın hiçbir üniversitesinde de, okutulmadığını söyledi.
Bilimde, şehirlerin sağlıklaştırılması tanımı, kavramı ve uygulamalarının yer aldığını belirtiyor ve “Şayet, yurtdışında kentsel dönüşüm denilecek olur ise, ya kaçık ya deli ya da ‘Bu işten anlamıyor’ derler” şeklinde konuşuyor.
Konuşmaya eşlik eden görüntü perdesinde, Türkiye’de kentsel dönüşüm adıyla yürütülen ve eleştirilen bazı projelerden fotoğraflar alıyordu.
Bursa’nın Doğanbey projesi!
Şehirlerin sağlıklaştırılmasının, uygulama bölgesindeki halkın yaşanabilir ortama kavuşturulabilmesi amacını taşıdığını vurguluyor, ancak…
Bursa’nın merkezindeki Doğanbey uygulamasına “Ürkütücü!” yorumunu yapıyor ve sözlerinin devamında da, “Ürkmeyenin, insani değerlerini yitirmiş olması demektir.” diyor.
Vali Şahabettin Harput’un eleştirel düşüncesini de gündeme getiriyor ve kamuoyundaki karşıtlıktan söz etmesi nedeniyle de takdirle karşılıyor.
Uygulama bölgesinden özellikle bir fotoğraf karesine da odaklanıyor ve “Kent içinde bir dönüşüm, kente karşı böylesine saygısız olamaz.” görüşünü paylaşıyordu.
Ekinci, kentsel dönüşüm adıyla kültürel değerlerin ve geleneksel hayat döngüsünün de, olumsuz etkilendiğini anlatıyor. Mahallenin önem ve anlamına tezatlık açısından, blok yapılaşma ve siteleşmeyi eleştirdi.
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de, konuşmasıyla dikkati çekti. Yereldeki son durum için “Bursa’daki uygulamaların hiçbiri, şehir sağlıklaştırması değildir.” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi’nin Akpınar’a planlandığı kentsel dönüşüm kapsamındaki hak sahipleri adına da katılım vardı.
Düşünce ve öngörülerine başvurulan Bozbey, kentsel dönüşüm tanımlı uygulamalarının, kent geneli itibariyle uzun zaman alabileceğini ifade ediyor.
Gündeme getirilen projeler hakkında, içeriği ve hukuki boyutuyla çok iyi bilgi edinilebilmesi gerektiğini, dile getiriyor. Borçlandırma olasılığının da, söz konusu olabileceğine işaret ediyor.
Kentsel dönüşüm, sosyolojik, bilimsel, hukuki yönleriyle de tartışılırken, yerel seçim sürecine de damgasını vuruyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.