Hava Durumu

Yerli tramvayı, Altepe üretecekti!

Yazının Giriş Tarihi: 02.08.2012 08:35
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.08.2012 08:35

İlk yapımında, başlıca yollar kazıldı. Günlük hayat, olumsuz etkilendi. Merinos- Altıparmak- Atatürk Caddesi arasına yer altı hattı ve Merinos’a köprülü kavşak, eş zamanlı yapılabilirdi. Parasal koşullar ve yönetimsel tercihler nedeniyle de bu çifte düşünce, gerçekleşemedi.
Kentli, raylı sistemde yeni bir yöntem ve yapım sürecine daha tanıklık etmek üzere… Merkezi tramvay hattının yapımına, gelecek hafta başlanıyor.
Reşat Oyal Kültürparkı’ndaki Lunapark’ın yanında, temel atma töreni yapılacak. Projenin işletme ve bakım merkezi, bu alanda bulunacak. Hattın yapım çalışmalarının farklı noktalardan yürütülebilmesi de, Ramazan sonrasına bırakıldı. İnşaat için 10 aylık süre öngörüldü.
İnşaat Mühendisleri Odası,  mühendislik ve kent koşulları gerekçeleriyle Büyükşehir Belediyesi’ne muhalefet ediyor ve nostaljik olanı gibi, dava etmeyi planlıyor.
Yerel seçimler yaklaşıyor. Erkene alınabilir. Raylı sistem, sürece damgasını vuracaktır. Yeni tramvay hattının yapımı, olası dava nedeniyle de durabilir.
Merkezi tramvay hattı, “T 1” olarak lanse ediliyor, Atatürk Caddesi- İnönü Caddesi-  Uluyol- Kent Meydanı- Çarşamba- Altıparmak- Atatürk Caddesi arasını kapsıyor.
Bursa’daki Durmazlar adlı firmanın yerli tramvay üretimi, projenin tesis edilmesine eş zamanlı olarak, alım ihalesine de hazır olabilir mi? İhaleyi kazanır ise, üretimi karşılayabilir mi? Bu da, tartışılıyor.
Tramvay ve vagonundan söz açılmışken…
Otomotiv kenti Bursa’da, ilk tramvay vagonu üretiminin, geçmişte vaktiyle Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından yapılmak istendiğini öğrendik.
Raylı sistemdeki yeni dönemeci Altepe’yle konuşurken, mesleğinden konuyu açtı. Makine mühendisiydi, “Kendi işim, özel ilgim ve deneyimlerimle tramvay vagonu üretmek istiyordum. Otomotiv kenti Bursa’da, neden olmasın ki? Bu hayalimi gerçekleştirmek için de, 1994 yılında Minareliçavuş’ta yer tuttum.” şeklinde konuşuyor.
Düşüncesini ve işbirliğini, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul Ulaşım A.Ş.’ye taşıdığını ve istikametini anlattığını belirterek, “Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfut Gürtuna, Bursa merkezli böyle bir projeye sıcak bakmadı. Hayalim, Bursa’ya belediye başkanlığım sırasında ve bir Bursa firmasıyla gerçek oluyor.” diyor.
Bu arada…
Merkezi tramvay hattına ait raylar da, gelmeye başladı. Gemlik Körfezi’ndeki bir özel limana ulaşan ilk rayların gelmesi nedeniyle de, mini bir tören veya kamuoyuna açıklama yapılması gündemde…

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.