Hava Durumu

Dünyanın gündemi Panama

Yazının Giriş Tarihi: 07.04.2016 08:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.04.2016 08:16
Panamalı hukuk Firması  Mossack  Fonseca’ ya  ait olduğu ileri sürülen ve aralarında 12 dünya lideriyle çok sayıda bürokrat ve iş çevrelerinden önemli kişilerin bulunduğu para aklama, ambargoları delme ve vergi kaçırma gibi yasadışı mali faaliyetleri ortaya çıkaran belgeler dünya gündemine bomba   gibi düştü.
Ülkemizden de 101 şirketin var olduğu ifade edilen ve dünyanın çeşitli ülkelerinden kişi ve kurumların adı geçen firmaya başvurarak adına offshore bankacılık denilen işlemleri yapacak şirketler kurdurarak onlar kanalıyla yaşadıkları ülkede suç teşkil eden vergi kaçırma, kara para aklama  gibi işlemleri kolayca yapabilmektedirler. Bu tür hesaplar elbette salt bu nedenle açılmamaktadır. Bu hesaplardaki  gizlilik Siyasal olarak istikrarsız, hukuk devleti açısından güven unsurunun bulunmadığı ülkelerde iktidardaki gücün kendisi için tehdit olarak gördüğü çevrelere yönelik servete el koyma kimi ülkelerde de serveti ile göze batıp mafya örgütlerine haraç verme riskine karşı da bu yola başvuranların olduğu belirtilmektedir.
Bu tür şirketlerin olumsuz yönlerine  karşın kullananlar uluslararası hukuku ihlal etmiş olarak düşünülmüyor, ancak Ekonomik kalkınma ve işbirliği teşkilatı (OECD) bünyesinde adına vergi  cenneti denilen bu ülkelerdeki gizliliğin ortadan kaldırılması için çalışmalar yapılmaktadır. 
Sızan belgelerde bir kısım ülke liderlerinin  isminin olması dünyada  bomba etkisi yarattı. Açıklanmayan belgeler açıklandığında daha kimler ve nelerle karşılaşacağız?  Yaşayarak göreceğiz.                    
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.