Hava Durumu

Duruşmalar herkese açık

Yazının Giriş Tarihi: 31.03.2016 08:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.03.2016 08:13
Can Dündar, Erdem Gül davasının ilk duruşması birkaç gün önce yapıldı. Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali ile ilgili kararından sonra tahliye kararı veren mahkemece yapılacak duruşmada birçok kişi tekrar tutuklama kararı çıkar mı kuşkusu içindeydi. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanı hem Anayasa Mahkemesi ve hem de tahliye kararı veren davanın görüleceği mahkeme kararlarına çok tepkiliydi. O nedenle de duruşmaya ilgi oldukça fazlaydı. Ülkemizde bulunan bir kısım ülkelerin konsolosları da duruşmaya ilgi duyanlar arasındaydı, mahkemenin gizlilik kararı vermesi karşısında hiç kimse izleyemedi.
Mahkemeden tutuklama kararı çıkmadı ama duruşmanın kısa bir süre sonra ya 1 Nisan 2016’ya ertelenmesi kuşkuların devam etmesine neden oldu. Çok önemli gelişmeler olmadıkça,  tahliye kararı veren mahkemenin tekrar tutuklama kararı vereceğini sanmıyorum. Tutuklamanın tedbir özelliği kalmamıştır.
Duruşma sonrası tepkiler ise duruşmayı takip etmek isteyen konsoloslara karşı. Onların duruşmaları izlemesi neredeyse içişlerimize karışmak anlamındaymış. Anayasa’nın 141’inci maddesine göre duruşmalar herkese açıktır. Kaldı ki, Sayın Cumhurbaşkanı okuduğu şiir nedeniyle yargılanırken de Batılı konsoloslar duruşmaları izliyorlardı. Türkiye konsolosları da bulundukları ülkelerdeki duruşmaları izleyebiliyorlar. Bu, bir ülkenin kendine olan, yargısına olan güvenle ilgilidir.
 Konsolosların duruşmayı izlemeleri yargıya müdahale olur diye de düşünülemez. Kaldı ki onların duruşmalara katılmaları mı, yoksa Sayın Cumhurbaşkanı’nın mahkeme kararlarına tepkileri mi müdahale olur? Takdirlerinize…        
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.