Hava Durumu

Partili cumhurbaşkanı!

Yazının Giriş Tarihi: 23.05.2016 07:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.05.2016 07:12
Bilindiği gibi Başkanlık sisteminin yaşama geçirilmesi uzun zamandır tartışılıyor. Görüldü ki Başkanlık sisteminde de başkan her istediği şeye karışamıyor. Orada güçlü bir senato ve bağımsız yargı var. Cumhurbaşkanı seçildiğinden beri yasama, yürütme, yargı dahil her şeye müdahale eden ve partisinin her işine karışan Sayın Erdoğan’ın isteğine daha uygun sistem herhalde Partili Cumhurbaşkanlığı sistemidir.
Anayasada her ne kadar cumhurbaşkanı seçilenin varsa partisi ile ilişiği kesilir, TBMM üyeliği sona erer deniliyorsa da o bunları hiç önemsemeden ne partisi ile ilişiğini kesti ve ne de milletvekilliği sona ermiş gibi davrandı. Başbakan Davutoğlu’nun MKYK kararıyla yetkileri elinden alınarak onun başbakanlıktan ayrılmak zorunda bırakılması, kurultay toplanıp yeni bir genel başkan ve başbakan seçilecek olması hep onun isteği.  Sayın Cumhurbaşkanı ancak böyle bir sistemden memnun olacak ve rahat edecek gibi görünüyor.
İktidar partisinin MKYK kararıyla bir başbakanı azledilip partinin kurultayı ile bir başbakan seçmesi yeni Türkiye’nin AK Parti tipi demokrasi anlayışı. Bu anlayış aylar öncesinden kimin genel başkan kimin başbakan olacağını belirliyor ki bir başkası ortaya çıkıp da bu görevlere talip olmasın. Seçicilerin özgür iradelerinin ortadan kaldırıldığı bir sistem. Tam bir biat sistemi.
Bundan sonra ne olacak? Partili Cumhurbaşkanı olabilmenin anayasal güvencesi sağlanacak. Bu anlayışla Türkiye daha otoriter bir ülke olacak gibi görünüyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.