
Bursa Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğiyle Merinos Atatürk Kültür Merkezi’nde Bursa’nın köklü miraslarından biri olan bıçakçılığı dünyaya tanıtmak, farklı kültürlerden gelen ustaları ve bıçak tasarımlarını Bursa’da buluşturmak amacıyla Bursa Bıçak Festivali kapılarını açtı.
Festival hakkında bilgilendirmelerde bulanan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Türkiye aslında bıçakçılığından Bursa’dan geliştiğini biliyoruz. Elinde önemli bir değeri olan bir zanaatı yaşatmak bu köklü mirası geleceğe taşımak ve dünyaya tanıtmak için hep birlikte bir aradayız. Bursa’nın usta ellerin maharetini, tecrübesini ve ince işçiliğini bıçağın elinde buluşturan önemli bir kent asırlar boyu kentimizin çarşılarında atölyelerde yankılanan çekiç sesleri bugün burada bu festivalde yeniden hayat buluyor bu kapsamda dünyanın bir çok yerinden gelen bıçak ustalarız ki Avrupa’dan gelen bıçak ustalarız koleksiyonlerimiz ve sanatkarlarız Bursa’da. Onları Bursa’da ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Festival kapsamında gerçekleştirdimiz ödüllü yarışmalarımız olan Damascus Şef Bıçak Yarışması ile Kilitli Çakı yarışmasının jüri üyelerini buraya gelmeden öncelikle ziyaret ettik. 17 bıçak yarışmaya katılmış ve iki tane bıçak aynı puanı almış bu iki bıçağı tekrar jüri bir kez daha değerlendirmek üzere toplanmıştı biz ayrıldık ama ayriyeten çok güzel işçilik yapılan bıçakları gördük ve gezdiğimizde de stantlarda da çok güzel işçilik yapılan bıçaklar gördük tüm ustalarımızın ellerinle yüreklerine sağlık. Burada üç gün boyunca ustaların el emeğiyle şekillenen birbirinden özel ürünlerin yer alacağı 150’ye yakın yerli ve yabancı stantlar, eğitici atölyeler ve çocuklarla ailelere yönelik de yine rengarenk etkinliklerle dolu bir program hepimizi bekliyor” dedi.
“2027’YE HAZIRLANIYORUZ”
Bozbey, “Geçtiğimiz ekim ayında Arjantin'de yapılan o toplantıda dünya başkentleri birliği toplantısında bıçakçılık mirasını yine dünyayla buluşturan bir etkinlik olmuştu ve Bursa olarak da oraya katılım göstermiştik. 2027 yılında Uluslararası Dünya Bıçak Üreticileri Başkentleri Birliği Buluşması Bursa'da yapılacak. Bunun geçen yıl kararı alındı. 2027’ye yediye hazırlanıyoruz. Tabii ki bu önemli buluşmaya Bursa'mızın köklü bıçak geleneğini sürdüren ustalarımız ile dünyanın dört bir yanından gelen bıçak ustalığını aynı çatı altında buluşmuş olacak” şeklinde konuştu.