Bursa’da çukura düşenler dikkat! Hasarın faturası belediyeye çıkabilir...

Bursa’da bozuk yollar nedeniyle araçlarında hasar oluşan sürücüler için dikkat çeken bir hukuki uyarı geldi. Yolda oluşan çukurlar nedeniyle lastiği yarılan, jantı eğilen ya da alt takımı zarar gören araç sahiplerinin uğradıkları zarar için belediye veya Karayolları Genel Müdürlüğü’ne tazminat davası açabileceği belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2026 09:35
Haber Güncellenme Tarihi: 25.05.2026 09:35

Bursa Barosu avukatlarından İbrahim Gödel, bozuk yollar nedeniyle yaşanan zararların “şanssızlık” olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek önemli açıklamalarda bulundu.

“BU BİR KAZA DEĞİL, HİZMET KUSURU”

Özellikle Bursa’da yoğun trafik, ağır tonajlı araç geçişleri ve hava koşulları nedeniyle yollarda oluşan çukur ve asfalt bozulmalarının sürücüler için ciddi risk oluşturduğunu söyleyen Avukat Gödel, yol bakımından sorumlu kurumların hukuki sorumluluğuna dikkat çekti.

Gödel, “Aracınız yoldaki bir çukura düşerek hasar gördüyse bu yalnızca bir trafik kazası değil, aynı zamanda yolun bakımından sorumlu kurumun hizmet kusurudur” ifadelerini kullandı.

BURSA’DA EN SIK KARŞILAŞILAN HASARLAR

Uzmanlara göre Bursa’da özellikle ana arterler, sanayi bölgeleri bağlantı yolları ve yoğun kullanılan güzergahlarda sürücüler şu sorunlarla karşılaşıyor:

Lastik yarılmasıJant eğilmesiAlt takım hasarıSüspansiyon arızalarıÇamur sıçraması nedeniyle kıyafet ve araç zararıEksik levha nedeniyle maddi hasarlı kazalar

Hukukçular, bu tür durumlarda vatandaşların zararlarını ilgili idareden talep edebileceğini vurguluyor.

FOTOĞRAF VE TUTANAK HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Avukat İbrahim Gödel, dava sürecinde en önemli unsurun delil olduğunu belirterek sürücülere şu uyarılarda bulundu:

“Yoldaki çukurun, bozuk asfaltın, eksik levhanın ve aracın aldığı hasarın mutlaka fotoğraflanması gerekiyor. Trafik kazası tespit tutanağı, ekspertiz raporları ve olay yerini gösteren kayıtlar mahkemede önemli delil niteliği taşır.”

Gödel ayrıca araç ruhsatı, sigorta belgeleri, tamir faturaları ve varsa sağlık raporlarının da saklanması gerektiğini ifade etti.

BELEDİYE VE KARAYOLLARI SORUMLU OLABİLİR

Karayolları Trafik Kanunu’na göre şehir içindeki yolların bakımından belediyeler, şehirlerarası yolların bakımından ise Karayolları Genel Müdürlüğü sorumlu tutuluyor.

Anayasa’nın 125. maddesi gereğince kamu kurumlarının kusurlu hizmet nedeniyle oluşan zararları tazmin etmekle yükümlü olduğunu belirten hukukçular, zamanında onarılmayan çukurların veya eksik uyarı levhalarının “idari kusur” sayıldığını ifade ediyor.

TAZMİNAT DAVASI AÇILABİLİYOR

Bozuk yol nedeniyle zarar gören vatandaşların öncelikle ilgili kuruma yazılı başvuru yapması gerektiğini belirten Gödel, şu bilgileri verdi:

“İdare 60 gün içinde cevap vermezse ya da olumsuz yanıt verirse, İdare Mahkemesi’nde tam yargı davası açılabilir. Araç hasarı, tedavi giderleri, iş gücü kaybı ve manevi zararlar için tazminat talep edilebilir.”

Uzmanlar, özellikle Bursa’da sık yaşanan yol kaynaklı araç hasarlarında vatandaşların haklarını bilmesi gerektiğini vurguluyor.